Blog

TL ombouwen naar LED: Een gouden kans voor installateurs 

De tijd van de klassieke TL-buis is nu toch echt voorbij. Maar dat is voor installateurs, aannemers en elektriciens juist reden voor een klein feestje. Veel bedrijven en organisaties willen in de komende jaren namelijk zo snel mogelijk hun oude TL buizen ombouwen naar LED verlichting. 

Met de transitie naar een duurzamer alternatief is er ook veel frictie aanwezig bij de gemiddelde ondernemer. Het investeren in een volledig lichtsysteem voor LED lijnverlichting is niet voor elk bedrijf direct financieel haalbaar. Dat is exact waarom retrofitten van bestaande spanningsrails een interessant alternatief kan zijn. 

Het ombouwen van TL naar LED is een kans die voornamelijk in de aanstaande periode sterk in vraag zal toenemen. Bij D-Lighted hebben wij daarom onder meer de Deetronix LED retrofit module ontwikkeld. Wie als installateur zeker wil zijn van een constante stroom aan zakelijke klanten, kan zich (gratis en vrijblijvend) aansluiten bij het netwerk van D-Lighted:  

Neem contact met ons op

Ondernemers willen TL ombouwen naar LED 

Het uitfaseren van TL-verlichting is sinds 1 september 2023 van start gegaan. Op deze dag ging de overheidsregeling in die de productie van nieuwe TL-buizen definitief stop heeft gezet. Nu meer en meer werkverlichting het einde van hun levensfase bereikt, stijgt automatisch ook de vraag naar LED alternatieven. 

Na de klassieke gloeilamp en de halogeen lamp moet ook lijnverlichting overstappen op het duurzame LED alternatief. Nu de voorraad aan nieuwe TL-buizen langzaam slinkt naar het nulpunt, is het alle hens aan dek bij de installateurs.  

Links en rechts investeren grote Nederlandse bedrijven massaal in LED verlichting. Het is financieel gezien een logische keuze, zeker met de hoge energieprijzen in de laatste paar jaren. Toch is het voor het midden- en kleinbedrijf (mkb-sector) niet altijd haalbaar om de kosten voor een nieuwe LED lijnverlichting installatie op te hoesten. 

Ook met subsidie en stimulans van de overheid zoeken ondernemers naar de goedkoopste manier om hun TL-verlichting te vervangen. D-Lighted probeert het al enige tijd van de daken te schreeuwen: “Kies zo veel mogelijk voor retrofitten om die hoge investeringskosten van een volledig nieuw lichtsysteem te drukken!” 

Hoge investeringskosten als barrière 

LED lijnverlichting is in veel gevallen het meest logische alternatief voor TL-buizen. Het is goedkoop in verbruik en vult een soortgelijke functie in op de werkvlier. Toch is de aanschaf een volledig nieuw lichtsysteem een behoorlijke kostbare investering voor veel kleine en middelgrote bedrijven. 

Er is slechts één goed alternatief voor de hoge investeringskosten in een nieuw lichtsysteem. Het retrofitten van bestaande spanningsrails om nieuwe LED werkverlichting te kunnen plaatsen. Het is voor ondernemers op deze manier een stuk goedkoper om de stap naar LED techniek te zetten. Bestaande onderdelen van de lichtinstallatie kunnen immers opnieuw worden gebruikt. 

Het is aan de elektrotechniek sector om de transitie in de praktijk invulling te geven. Nu de meeste bedrijven LED werkverlichting hebben geadopteerd, moet nu ook de laatste groep overstag. Het vormt een unieke kans waar de potentiële klanten op grote schaal installatiediensten nodig zullen hebben. 

Retrofitten als unieke kans 

De tijd dat de overstap naar LED gemaakt moet worden is echter beperkt. De levensverwachting van de laatste generatie TL-buizen is immers niet oneindig. Het retrofitten van bestaande werkverlichting is daarom juist nu een unieke kans, welke we in de toekomst niet snel terug zullen zien in deze vorm. 

Deetronix LED retrofit modules van D-Lighted vullen de vraag in waar de laatste groep ‘duurzame overstappers’ naar op zoek zijn. Een hoogwaardige, volledige LED module die relatief snel (en dus goedkoper) kan worden geïnstalleerd. 

We moedigen installateurs dan ook aan om Deetronix te omarmen als een aantrekkelijk alternatief voor een volledige LED lichtlijn installatie. De modules bieden namelijk de nodige voordelen ten opzichte van een grotere investering in LED lichtlijnen. Laten we eens kijken waarom dit het geval is. 

Waarom Deetronix LED retrofit modules? 

Het is voor installateurs in de elektrotechniek sector om verschillende redenen interessant om aan de slag te gaan met onze Deetronix LED retrofit modules: 

 • Beste betaalbare alternatief: De klant bespaart flink op investeringskosten door het slimme hergebruik van onderdelen in het lichtsysteem die reeds geïnstalleerd zijn. Denk aan het behoud van de bestaande spanningsrails en connectoren. 
 • Enorme energiebesparing: Na installatie wordt tot 70% energie minder verbruikt ten opzichte van de traditionele TL buis. De verbruikskosten per lichtbron worden hiermee flink gedrukt. 
 • Geschikt voor ieder merk: Cruciaal is ook het feit dat vrijwel elk bekend merk en type TL buis kan worden gebruik in combinatie met Deetronix LED retrofit modules. Van Regiolux tot Philips en van VEKO tot Zumbotel en nog veel meer!). 
 • Snelle installatie: Deetronix is een simpele ‘Plug & Play’-module, waardoor de installatie kan worden uitgevoerd in slechts enkele minuten. Reken gemiddeld 5 minuten installatietijd per lichtbron. 
 • Premium onderdelen: Deetronix maakt uitsluitend gebruik van de beste onderdelen op de markt. Denk onder meer aan een BOKE A-kwaliteit driver, polycarbonaat HACCP-geschikte lens, maar ook aan de hoge lichtopbrengst (netto 160 lumen per Watt). 
 • Geschikt voor lagere montagehoogtes: Optioneel leverbaar met honingraad om de UGR te verlagen naar 16. Dit is ideaal voor een lage montagehoogte of een hoge verblindingsgraad. 
 • Stelbare eindkappen: Deetronix modules sluiten altijd goed aan op de bestaande spanningsrail door de praktische stelbare eindkappen. 
 • Flexibele instellingen: De module is voorzien van een DIP-switch voor zowel de lichtkleur (3000K-5000K) als het instellen van het optimale vermogen (45-75W) voor de omgeving. 
 • Optioneel dimbaar: Indien wenselijk kunnen klanten de dimbare variant van de module bestellen om zelf de lichtsterkte naar behoefte in te stellen. Ook helpt dit het energieverbruik verder te drukken en de totale levensduur van het product te verlengen. 
 • Geschikt voor slimme lichtsensoren: Plaats een slimme lichtsensor in de handige sensorbar van de module. Te gebruiken in combinatie met sensoren als een bewegingssensor, tijdschakelaar, of daglichtsensor. 
 • Optioneel in nooduitvoering: Klanten die specifiek op zoek zijn naar vervanging voor noodverlichting kunnen Deetronix retro modules optioneel ook als noodverlichting module ontvangen. 
 • Conform NEN3140: Anders dan standaard VSA-omleiden vormt het retrofitten met Deetronix modules geen probleem voor het verlies van (onder andere) het CE-keurmerk. Hierdoor ontstaan er geen problemen met de verzekering. 
 • Garantie: Standaard worden onze Deetronix LED retrofit modules voorzien van een garantie van 7 jaar voor elke klant. 

Nieuwe klanten vinden bij D-Lighted 

Door samen te werken met de lichtexperts van D-Lighted wordt het voor onafhankelijk installateurs in de elektrotechniek sector makkelijker dan ooit om nieuwe zakelijke klanten te vinden. Wij verbinden kopers van onze Deetronix LED retrofit modules met een geschikt installateur op locatie. 

Elektriciens en installateurs die interesse hebben in het verwerven van nieuwe klanten kunnen zich gratis en geheel vrijblijvend inschrijven voor de D-Lighted nieuwsbrief voor meer informatie: