Blog

Elektrotechniek trend: Bedrijven vervangen TL door LED

De wereld van elektrotechniek staat nooit stil. Een nieuwe trend is de afgelopen jaren in opkomst: Steeds meer Nederlandse bedrijven vervangen TL door LED verlichting. Ondernemende elektriciens en installateurs kunnen hierin mogelijk een flinke slag slaan. 

Ondernemers en managers vervangen steeds vaker hun oude TL buis verlichting voor zuinige LED TL verlichting of lijnverlichting. Dat heeft niet alleen te maken met de hoge energieprijzen, maar wordt volgens experts vooral veroorzaakt door het recente verbod op de verkoop van nieuwe TL buizen (sinds februari 2023). 

Door de relatief beperkte levensduur van TL verlichting (maximaal 5 tot 10 jaar) zal in de komende jaren naar verwachting een explosieve vraag ontstaan naar LED TL verlichting of retrofit LED modules. Omdat de ‘klassieke’ TL buis niet langer verkrijgbaar is, moeten bedrijven noodgedwongen overstappen op zuinige alternatieven. 

Wie werkt in de elektrotechniek kan de opkomende trend nu al gebruiken om meer klanten te vergaren. D-Lighted helpt elektriciens en installatiemonteurs te verbinden met geïnteresseerde Nederlandse bedrijven.

Van TL buis naar LED TL verlichting 

Het is geen geheim dat de klassieke TL buis al enkele decennia op zijn retour is. De oude vertrouwde flikkerende werkverlichting is met de komst van moderne LED techniek niet langer de beste keuze. Maar zoals bij elke nieuwe technologische trend duurt het even voordat massale adoptie een feit is. 

Inmiddels is ook de Nederlandse overheid ervan overtuigd dat LED werkverlichting de toekomst is. Het is immers het enige serieuze alternatief voor de TL buizen die momenteel actief worden uitgefaseerd. De productie hiervan is sinds 23 februari 2023 niet langer toegestaan. 

Ondernemers en organisaties moeten dus op zoek naar alternatieve verlichtingsopties. Niet elk bedrijf staat hierom te springen, omdat het vervangen van een volledige lichtinstallatie flink in de papieren kan lopen. Gelukkig is er ook een mogelijkheid tot retrofitten. D-Lighted heeft in dit licht de Deetronix LED retrofit modules ontwikkeld. 

Met behoud van bestaande spanningsrails van TL buizen, kunnen Deetronix retrofit modules gemakkelijk worden geplaatst door een installateur. Het ombouwen van TL buizen naar LED lijnverlichting is vele malen goedkoper, duurzamer én gemakkelijker op het vlak van montage. Een individuele Deetronix LED module kan al binnen enkele minuten een TL buis vervangen. 

Kansen voor de elektrotechniek sector 

Bedrijven hebben al vele jaren de mogelijkheid om te kiezen voor zuinige LED TL verlichting. Waarom is dan juist nu de perfecte kans voor de elektrotechniek sector ontstaan? Dat heeft alles te maken met de nieuwe maatregelen van de overheid. 

Waar we eerst verplicht afscheid moesten nemen van de klassieke gloeilamp, is het nu de TL buis die als vergane glorie bestempeld kan worden. De overheid heeft de buisvormige fluorescentielamp voor eens en voor altijd in de ban gedaan. De belangrijkste motivatie hiervoor was de giftige stof kwik die aanwezig was in de verlichting. 

Het verbod op TL buizen geeft elektriciens en installateurs die grootschalige verlichting installeren een bijzondere kans. Ook de koppige ondernemers die trouw blijven aan hun TL buizen moeten nu eindelijk overstag. Het wordt voor iedereen verplicht om over te stappen op energiebesparende LED verlichting. En daar zijn flink wat (ervaren) handen voor nodig. 

Verplicht TL vervangen door LED 

Grootverbruikers die wilden besparen op de energierekening hebben al lang en breed de overstap gemaakt naar LED TL verlichting. Maar nu komt er een tweede explosieve vraag naar elektriciens en installateurs van werkverlichting aan in ons land. 

Compliance is het sleutelwoord. Ondernemers en organisaties in Nederland moeten verplicht meegaan met de duurzame bewegingen die onze overheid in gang zet. Bedrijfsinspecteurs zullen niet langer genoegen nemen met de oude, energieslurpende TL buizen. 

Het verplicht vervangen van TL door LED verlichting zal de komende jaren naar verwachting veel werk opleveren voor de elektrotechniek sector. Installateurs die ondernemers een goedkoop alternatief kunnen bieden in de vorm van retrofitten (bestaande TL verlichting ombouwen), zullen geïnteresseerden gemakkelijker over de streep trekken. 

Waarom Deetronix retrofit modules? 

Wie ondernemers kan helpen aan een betaalbare strategie om TL te vervangen door hoge kwaliteit LED verlichting, heeft goud in handen. D-Lighted heeft met dit in het achterhoofd een uniek product ontwikkeld. 

Wij hebben onze nieuwe Deetronix LED retrofit modules speciaal ontworpen met een aantal unieke eigenschappen. Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden: 

  • Betaalbaar: Door de bestaande spanningsrails nogmaals te gebruiken, kunnen Deetronix retrofit modules tegen een relatief lage prijs worden geplaatst. Dit maakt het gemakkelijker om te verkopen aan geïnteresseerden. 
  • Energiebesparing: Meetbaar significante besparing op het elektriciteitsverbruik. Ook ten opzichte van de eerste generatie LED werkverlichting kan Deetronix een grote stroombesparing opleveren.  
  • Lichtkwaliteit: Verbeter de lichtkwaliteit aanzienlijk. Tot 80% meer lichtopbrengst (minder lichtbronnen nodig), zelf lichtkleur kiezen met ingebouwde DIP-switch (3000K tot 5000K), en nooit meer last van lange opstarttijd, vervelende flikkeringen of zoemend geluid. 
  • Compatibiliteit: Retrofit modules slaan alleen aan wanneer ze geschikt zijn voor bestaande TL armaturen. Deetronix is geschikt voor alle typen lijnverlichting en alle bekende merken, van Regiolux tot Philips en van Osram tot VEKO. Het systeem is bovendien geschikt voor zowel TL-8 als TL-5 armaturen en heeft stelbare eindkappen (ter aansluiting op bestaande rail). 
  • Installatiegemak: Een individuele TL buis kan in 5 minuten worden vervangen door een Deetronix LED module. Het geheel is als het ware ‘Plug & Play’. Hierdoor is installatie opschaalbaar en kunnen arbeidskosten voor de klant gemakkelijk worden gedrukt. 
  • Uitbreidbaar: Geschikt om direct of later uit te breiden met slimme sensoren als bewegingssensoren, lichtsensoren, of tijdschakelaars. Optioneel ook leverbaar met LED dimmer of als nood uitvoering. 
  • Normconform: Deetronix modules sluiten volledig aan op de NEN 3140 normering. In tegenstelling tot VSA omleiden geven deze retrofit modules geen problemen met de verzekering en wordt het verplichte CE-keurmerk behouden. 

Wij verbinden installateurs met ondernemers 

Voor de sector elektrotechniek is de komst van nieuwe regelgeving rondom TL buizen een mooie kans. Een grote groep Nederlandse bedrijven en organisaties zal de komende jaren overstappen op zuinige LED alternatieven. Daar zijn slimme handen voor nodig! 

Om de transitie naar zuinige LED werkverlichting makkelijker te maken, is het voor installateurs interessant om LED retrofit modules te overwegen. Bestaande spanningsrail is immers uitermate geschikt om nogmaals te gebruiken voor LED verlichting. Dat kan potentiële klanten flink helpen besparen. 

Het D-Lighted team staat klaar voor installateurs en elektriciens die de handen uit de mouwen willen steken. Wij verbinden professionals met professionals. Het vinden van nieuwe klanten is hierdoor een fluitje van een cent. Interesse? Wordt gratis lid van onze nieuwsbrief voor meer informatie: