1. Home
 2. Kennisbank
 3. LED Lijnverlichting
 4. Wanneer wordt LED lijnverlichting gebruikt? 

Wanneer wordt LED lijnverlichting gebruikt? 

LED lijnverlichting is de afgelopen decennia een zeer populaire keuze bij ondernemers geworden. De zeer zuinige vorm van verlichting is de ideale oplossing voor bedrijven in veel verschillende sectoren. Van magazijnen tot veehouderijen, vrijwel overal wordt lijnverlichting met LED techniek gebruikt als de ideale oplossing. 

Over het algemeen wordt LED lijnverlichting gebruikt om grote oppervlakten te verlichten. De beste toepassingen zijn onder meer locaties als gangpaden, grote hallen, productielijnen, kantoren, winkels, maar bijvoorbeeld ook parkeergarages. De voordelen van LED lijnverlichting komen het beste naar voren bij grootschalig gebruik. 

Grootverbruikers van TL buizen en soortgelijke lijnverlichting doen er goed aan om over te stappen naar LED lijnverlichting. Vooral voor hun eigen portemonnee, maar ook om een hoge lichtkwaliteit te kunnen garanderen. Vaak is het zelfs mogelijk om lichtbronnen in bestaande armaturen direct te vervangen door LED, dit proces noemen we ook wel ‘retrofitten’.  

D-Lighted biedt ondernemers en managers van organisaties de mogelijkheid om op betaalbare wijze te kiezen voor LED lijnverlichting. Onze Deetronix LED modules maken het mogelijk om zeer voordelig de overstap te maken naar LED lichtbronnen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog (vrijblijvend) contact op met één van onze lichtexperts: 

Neem contact op

Wat wordt bedoeld met LED lijnverlichting? 

LED lijnverlichting is een type verlichting met een lang, dun profiel, waarin Light Emitting Diode (LED) techniek is verwerkt voor het energiezuinig opwekken van hoge kwaliteit kunstmatig licht. Veelal worden er meerdere individuele LEDs in een configuratie geplaatst. Over het algemeen gaat het hierbij om een enkele rij, dubbele rij, of een raster. 

Omdat lijnverlichting vrijwel nooit als een individuele lichtbron wordt toegepast, worden de lichtlijnen in principe altijd gemonteerd in een reeks van soortgelijke units. In de praktijk zijn lichtlijnen daarom te zien op plafonds of muren in lange rijen, om op deze manier de gehele ruimte van licht te kunnen voorzien. 

Ten opzichte van ‘traditionele’ lijnverlichting als TL buizen en HPS kweeklampen is LED lijnverlichting in de praktijk niet zo verschillend. Er bestaan tegenwoordig LED TL buizen en LED kweeklampen, welke als lijnverlichting de rol van deze klassieke lichtsystemen kunnen overnemen. 

Soms kan dit zelfs zonder de oude armatuur te vervangen. De lichtbron van TL buizen kunnen in veel gevallen 1-op-1 worden vervangen door onze Deetronix retrofit LED modules. Grootverbruikers kunnen zo met een relatief kleine investering toch de voordelen van LED lijnverlichting ervaren. Er zijn namelijk nogal wat redenen voor ondernemers om over te stappen op LED lijnverlichting. 

Hierom stapt Nederland over op LED lijnverlichting 

Wie een groot oppervlak van hoge kwaliteit verlichting wil voorzien, doet dit het liefste op een zo efficiënt mogelijke manier. Zowel op gebied van energieverbruik, als installatiegemak. LED lijnverlichting is de logsiche oplossing voor allebei deze problemen. Het is dus niet verwonderlijk dat steeds meer organisaties kiezen voor deze duurzame lichtoplossing. 

Dit zijn over het algemeen de belangrijkste redenen om over te stappen naar LED lijnverlichting: 

 • Energiebesparing: Een ondernemer die 100 TL buizen vervangt door LED lijnverlichting kan in potentie tot 70.000 kWh per jaar besparen. LED verbruikt tot 70% minder energie dan TL verlichting. Dit komt neer op een jaarlijkse energiebesparing van bijna 30.000 euro. De grote energiebesparing maakt de overstap naar LED lichtlijnen een logische financiële keuze. 
 • Lichtkwaliteit: In vergelijking met populaire alternatieven is de kwaliteit van LED licht significant beter. LED lijnverlichting staat garant voor een gelijkmatige lichtverdeling, optimale lichtsterkte, maar voorkomt ook problemen als flikkeringen of productie van geluid.  
 • Levensverwachting: LED lijnverlichting gaat gemiddeld genomen tussen de 20.000 en 50.000 branduren mee. Staan lampen alleen tijdens werkuren aan, dan gaan deze tussen de 15 en 20 jaar mee. De levensduur van een LED lichtlijn is gemiddeld genomen 5 keer langer dan een standaard TL buis. 
 • Onderhoudsarm: Na installatie hebben LED lichtbronnen een stuk minder onderhoud nodig dan soortgelijke lijnverlichting. De levensduur is langer en de uitval is lager dan alternatieven. Het verwijderen van stof en vuil is het enige relevante onderhoud dat nodig zal zijn na de installatie van LED lijnverlichting.  
 • Installatiegemak: Door bestaande TL armaturen te behouden kan de installatie van Deetronix LED lichtlijn modules snel en pijnloos worden uitgevoerd. Door te kiezen voor retrofitten is installatie van LED zo simpel als het omwisselen van de bestaande lichtbron. 
 • Automatisering: LED lichtbronnen zijn zeer geschikt in combinatie met oplossingen voor slimme verlichting. Denk aan aansluiting op software, bediening op afstand, LED dimmers, bewegingssensoren, of bijvoorbeeld tijdsschema’s voor energiebesparing. 
 • Diversiteit: Ten opzichte van andere soorten lijnverlichting zijn LED lijnverlichting modules een stuk diverser. Voor elke behoefte is wel een oplossing te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor veilige ATEX LEDs, specifieke lichtkleuren, of de optionele toevoeging van een LED dimmer. 

Slim besparen met LED lijnverlichting 

Ten opzichte van traditionele lijnverlichting als TL buizen of HPS-kweeklampen zijn LED lichtlijnen per individuele lichtbron duurder. Maar over de gehele levensduur is LED in elke mogelijke situatie uiteindelijk goedkoper. Dat komt voornamelijk door twee aspecten: 

 • Verbruikskosten: Bespaar tot 70% per individuele LED lichtbron. Energiekosten voor het gebruik van één LED lichtlijn module is hierdoor vele malen lager dan de traditionele alternatieven. Na enkele jaren gebruik is de investering in de relatief duurdere LED lichtlijn dus terug te verdienen (dit is mogelijk dankzij de behaalde energiebesparing alleen). 
 • Vervangkosten: LED lichtlijnen gaan tot 5 keer langer mee dan TL buizen. Dus hoeven er ook tot 5 keer minder lichtbronnen te worden gekocht over eenzelfde periode. Vermenigvuldig daarom de investeringskosten van één TL buis met een factor 5 om een vergelijkbaar kostenplaatje te krijgen. 

Voordelig overstappen op LED lijnverlichting 

Doordat LED lijnverlichting minimale verbruikskosten heeft, gemakkelijk te (de-)installeren is, maar bovenal ook zeer lang mee gaat, is het de perfecte manier om op een efficiënte manier grote binnenruimten van verlichting te voorzien. Met Deetronix lichtlijn modules wordt het ook nog eens een betaalbare keuze. 

Veel ondernemers werken met een beperkt budget voor vaste lasten als verlichting. Bij D-Lighted hebben we daarom Deetronix retrofit LED modules ontwikkeld. Door te kiezen voor retrofitten kan worden overgestapt op LED lijnverlichting tegen minimale kosten. Dit is mogelijk door de nieuwe LED modules in de bestaande TL armaturen te installeren. 

Het professionele lichtteam van D-Lighted maakt hiermee LED lichtlijnen toegankelijk voor een zo groot mogelijke doelgroep. Een monteur is in principe niet nodig voor installatie, Deetronix LED modules zijn volledig Plug & Play. Ze zijn geschikt voor elke gangbare vorm van TL buis verlichting en lijnverlichting, van Philips tot Regiolux en van VEKO tot Zumbotel. 

Klinkt het overstappen op LED lijnverlichting als een logische keuze voor uw organisatie? Voor grote bulkorders kunt u vandaag nog vrijblijvend contact op met het lichtteam van D-lighted. Natuurlijk zijn ook geïnteresseerden met specifieke vragen welkom contact op te nemen. Direct onze Deetronix LED lichtlijn modules bestellen is mogelijk via de onderstaande knop: 

Nu kopen

Was dit artikel nuttig?

Verwante artikelen

Winkelwagen
Zijbalk