1. Home
 2. Kennisbank
 3. LED Lijnverlichting
 4. Hoeveel stroom kun je besparen met LED lijnverlichting? 

Hoeveel stroom kun je besparen met LED lijnverlichting? 

Met de introductie van zuinige LED techniek is de energiebehoefte per lichtbron flink omlaag gegaan. Grootverbruikers die stroom willen besparen op verlichting kunnen flink bezuinigen door over te stappen van TL buizen naar LED lijnverlichting. 

Over het algemeen kan er veel stroom worden bespaard door over te stappen op LED lijnverlichting. Ten opzichte van standaard TL buizen verbruiken soortgelijke LED lichtbronnen 50% tot 80% energie minder stroom. De terugverdientijd van LED lijnverlichting is hierdoor zeer kort, gemiddeld ongeveer 2 jaar. 

Voor ondernemers met veel oude TL verlichting is het, gezien deze grote besparing, financieel aantrekkelijk om over te stappen op de nieuwste techniek om LED TL verlichting te vervangen. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van een eerste of tweede generatie LED TL buis, kan er veel stroom worden bespaard door moderne LED lijnverlichting te installeren. 

Het lichtteam van D-Lighted maakt het mogelijk om op een aantrekkelijker manier over te stappen op moderne LED lijnverlichting. Met onze Deetronix LED retrofit modules is het mogelijk om snel grote volumes lichtbronnen om te zetten in zeer zuinige LED. Verhoog lichtopbrengst met maximaal 80%, terwijl een energiebesparing tot 90% kan worden behaald per lichtbron. Interesse? Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Neem contact met ons op

Gemiddelde besparing per lichtsoort 

LED lijnverlichting verbruikt significant minder stroom dan verschillende veelgebruikte lichtsoorten. Vergelijken we het verbruik van LED lijnverlichting met een gloeilamp, halogeen spotje, spaarlamp, TL buis, of HPS kweeklamp, dan zien we dat er flinke besparingen kunnen worden gerealiseerd. 

Overstappen van traditionele verlichting naar LED lijnverlichting is in vrijwel elke situatie de logische financiële keuze. De potentiële besparing per lichtbron is dan ook enorm: 

Soort lamp Wattage (gemiddeld) Gemiddeld verbruik (vs. LED lijnverlichting) Schatting besparing (per lichtbron) 
Gloeilamp 60 – 100 Watt 10 tot 20 keer meer stroomverbruik 90 – 95% 
Halogeen lamp 25 – 50 Watt 5 tot 10 keer meer stroomverbruik 85 – 90% 
Spaarlamp (CFL) 10 – 20 Watt 3 tot 5 keer meer stroomverbruik 65 – 80% 
TL buis 36 – 58 Watt 1.5 tot 1.8 keer meer stroomverbruik 20 – 30% 
HPS kweeklamp 400 – 1000 Watt 2 tot 4 keer meer stroomverbruik 50 – 80% 

Wie aan de slag wil gaan met de Deetronix LED retrofit modules, zal dus naar verwachting tot 30% energie gaan besparen per individuele lichtbron. De retro LED modules die bij D-Lighted worden aangeboden, zijn specifiek ontworpen voor de spanningsrail die ook wordt gebruikt voor TL buizen en LED TL verlichting. 

Waarom overstappen op LED techniek? 

Naast de mogelijkheid om grote hoeveelheden energie te besparen, is het om verschillende andere redenen interessant om te kiezen voor moderne LED lijnverlichting. Klanten van D-Lighted kiezen voornamelijk voor zuinige LED lijnverlichting modules om onder meer de volgende redenen: 

 • Verbeterde lichtkwaliteit: Wie kiest voor LED lijnverlichting gaat voor helder, gelijkmatig verdeeld licht van hoge kwaliteit en een prettige kleurtemperatuur. Er is bovendien nooit meer sprake van vervelende flikkeringen of een lange opstarttijd van de verlichting. 
 • Hogere lichtopbrengst: Behaal tot maximaal 80% meer lichtopbrengst per individuele lichtbron. Hierdoor zijn er uiteindelijk minder lampen nodig en kan er meer licht worden geproduceerd met een kleinere investering in de verlichting. 
 • Langere levensduur: Gemiddeld gaan LED lichtlijnen zo’n 50.000 branduren mee, ten opzichte van bijvoorbeeld 10.000 branduren voor TL buis verlichting. Wordt de LED driver tijdig vervangen (deze is los te verkrijgen bij D-Lighted), dan kunnen de modules zelf zonder problemen 100.000 branduren mee. LED verlichting gaat dus 5 tot 10 keer langer mee dan TL buizen. Hierdoor hoeven lichtbronnen minder vaak te worden vervangen, wat een niet te verwaarlozen hoeveelheid investerings- en arbeidskosten scheelt. 
 • Meer veiligheid: LED lichtlijnen produceren totaal geen warmte, waardoor ze veiliger zijn vanuit het oogpunt van brandveiligheid. Ook zal het binnenklimaat hierdoor minder worden beïnvloed door de verlichting. Ook kan de hogere lichtopbrengst van LED lijnverlichting een reële bijdrage leveren aan het verminderen van ongelukken op de werkvloer. 
 • Geschikt voor slimme sensoren: Anders dan oudere vormen van verlichting zijn LED lichtlijnen volledig geschikt voor het gebruik van slimme sensoren. Denk hierbij aan het gebruik van bewegingssensoren, LED dimmers, of bijvoorbeeld daglichtsensoren. Deetronix retro LED modules worden standaard uitvoerd met een sensor base, waar gemakkelijk een sensor opgedraaid kan worden. De installatie kan zo zonder elektrische aanpassingen worden voorzien van sensoren. welke nog eens tot 70% extra energiebesparing kunnen realiseren. 
 • Gemakkelijk afstemmen: Met LED lijnverlichting is het gemakkelijk om de geschikte lichtkleur en helderheid voor de specifieke functie van de ruimte te kiezen. De flexibiliteit is hierin veel groter dan oudere, bestaande vormen van werkverlichting. Bij Deetronix modules wordt er gebruik gemaakt van een eenvoudige DIP-switch, waarbij zowel de lichtkleur (3000K, 4000K, of 5000K) als het vermogen (45 tot 75 Watt) kan worden ingesteld naar wens. 
 • Recyclebaar: LED lichtbronnen mogen gewoon bij het restafval worden verwerkt. LED verlichting hoeft niet apart te worden gerecycled bij het chemisch afval. LED verlichting bevat namelijk geen giftig kwik, wat wel het geval is bij bijvoorbeeld TL buizen of spaarlampen. 
 • Hergebruik bestaande lichtlijnen: Door gebruik te maken van de Deetronix retrofit lichtlijn modules, wordt het mogelijk om de bestaande infrastructuur van de huidige verlichting nog eens te gebruiken. Dit maakt het overstappen naar LED lijnverlichting direct een flink stuk laagdrempeliger, maar ook milieuvriendelijk. Wie bestaande spanningsrail opnieuw gebruikt, doet een stap in de goede richting naar een duurzame, circulaire economie. 

Nóg meer besparen met LED lijnverlichting 

Wie overstapt op moderne LED lijnverlichting kan direct al een behoorlijke slok op een borrel besparen. Maar waarom daar stoppen, als de kosten voor het energieverbruik hierna nog eens kunnen worden gehalveerd? 

Het integreren van slimme bespaarmethodes als een daglicht sensor, maakt het mogelijk om de lichtsterkte dynamisch aan te passen naar behoefte. Hiernaast is het mogelijk om lichtbronnen aan te passen naar gebruik, door te kiezen voor bewegingssensoren. Ook kan een lichtprogramma met timer worden ingesteld, waardoor verlichting op specifieke tijden aan en uit springt. 

Minder stroom verbruiken wordt met handige stukjes techniek als deze al snel een stuk makkelijker. Maar D-Lighted gaat nog een stapje verder op gebied van duurzaam lichtgebruik. Wij maken voor onze Deetronix lichtmodule namelijk gebruik van een proces genaamd ‘retrofitten’. 

Retrofitten maakt het mogelijk om de bestaande spanningsrail, waar de oude TL of LED TL armaturen in bevestigd zijn, nog eens opnieuw te gebruiken. Hierdoor is zowel de investering als de terugverdientijd van de nieuwe LED lijnverlichting vele malen lager. 

Ook bij Deetronix lichtmodules is het natuurlijk mogelijk om aan de slag te gaan met zuinige maatregelen als slimme verlichtingssensoren. Onze Deetronix retrofit modules zijn optioneel dimbaar leverbaar. Bovendien kunnen de lichtmodules worden geschakeld voor lichtsensoren, detectiemelders, of bijvoorbeeld tijdschakelaars. 

Slim energie besparen met Deetronix van D-Lighted 

Grootverbruikers die op een slimme, duurzame manier willen overstappen naar moderne LED verlichting kunnen veel geld besparen. Niet alleen qua stroomverbruik, maar ook door simpelweg een kleinere startinvestering te doen. 

Met Deetronix LED retrofit lichtmodules is het voor ondernemers en publieke organisaties weer laagdrempelig om in deze dure tijden over te stappen op zuinige verlichting. Met behoud van de bestaande spanningsrails en armaturen kan nu zonder problemen worden overgestapt op zeer zuinige Deetronix LED lichtlijnen. 

Ook tot 90% energiebesparing realiseren op de verlichting? Het lichtteam van D-Lighted staat klaar om de oplossing te leveren. Neem vandaag nog (geheel vrijblijvend) contact met ons op voor meer informatie rondom onze innovatieve Deetronix LED lichtlijn modules: 

Neem contact op

Was dit artikel nuttig?

Verwante artikelen

Winkelwagen
Zijbalk