1. Home
  2. Kennisbank
  3. LED Lijnverlichting
  4. Hoe voorkom je schaduwplekken in een werkplaats?

Hoe voorkom je schaduwplekken in een werkplaats?

Slechte verlichting kan ervoor zorgen dat een werkruimte onvoldoende helder is. Dit kan een negatief effect hebben op de productiviteit, maar ook op de werksfeer binnen een bedrijf. Wie schaduwplekken in een werkplaats wil voorkomen, past bij voorkeur de LED verlichting aan. 

De beste manier om schaduw in een werkgebied te voorkomen is het gelijkmatig spreiden van verlichting over de gehele werkplaats. Maak hiervoor gebruik van meerdere lampen aan het plafond of de muur, welke op verschillende hoogtes zijn geplaatst. Kies voor LED lampen en armaturen die optimale lichtspreiding garanderen. 

In een werkplaats zonder schaduwplekken wordt veelal gebruik gemaakt van zowel algemene verlichting als specifieke taakverlichting. Waar algemene verlichting gelijkmatig licht verdeeld over de hele werkplaats, kan taakverlichting met een hogere lichtsterkte en focus assisteren bij het uitlichten van werkplekken. 

Vervang bij voorkeur alle huidige ‘klassieke’ TL buizen en lijnverlichting voor LED lichtbronnen van hoge kwaliteit. D-Lighted maakt het overstappen op LED techniek laagdrempelig met Deetronix LED retrofit modules. Oude lichtbronnen worden hierbij direct omgewisseld voor moderne, zuinige LED lijnverlichting. Bekijk ons actuele aanbod direct en kies voor optimale werkverlichting: 

[plaats hier een call to action] 

Het probleem met schaduw op de werkplek 

Goede verlichting op de werkplek is een basisbehoefte voor werknemers. Wie in het donker werkt, maakt fouten. Of ziet simpelweg niet wat hij of zij aan het doen is. Bovendien heeft voldoende werklicht ook grote invloed op het energieniveau van de persoon die aan het werk is. 

Ondernemers beseffen het niet altijd, maar een werkplaats die te donker is, zal simpelweg een negatieve invloed hebben op de omzet van het bedrijf. Schaduwplekken op de werkplek heeft met name de volgende negatieve effecten in de praktijk: 

  • Risico voor de veiligheid: Wanneer de werkomgeving slecht is verlicht, is de kans op ongelukken een stuk groter. Dit komt voornamelijk door het feit dat de omgeving simpelweg minder goed zichtbaar is. Personen die werken met bewegende machines, gereedschap, chemische stoffen, of bewegende voertuigen zullen hiervan het grootste veiligheidsrisico’s ondervinden. Voor hen kan het van levensbelang zijn om schaduwplekken te voorkomen. 
  • Verminderde productiviteit: Nauwkeurig werken zal erg moeilijk zijn voor werknemers die last hebben van hun eigen schaduw. Zeker bij exacte taken waar veel nauwkeurigheid vereist is, zal de negatieve impact van schaduwplekken tijdens het werken zorgen voor fouten. Wanneer werknemers fouten beginnen te maken vertraagd het algehele productieproces, wat uiteindelijk kan zorgen voor vertragingen. 
  • Grotere kans op vermoeidheid: Werken in helder daglicht is in veel situaties de optimale manier om productiviteit te vergroten. Wie in een relatief donkere omgeving aan het werk gaat, zoals een werkomgeving met schaduwplekken, heeft een veel grotere kans op problemen gerelateerd aan onderwerpen als concentratie en vermoeidheid. 

Garandeer gelijkmatige lichtspreiding 

Gelijkmatige verdeling van licht is de belangrijkste strategie om te voorkomen dat schaduw een probleem vormt op de werkplek. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen. We bespreken hieronder de belangrijkste drie methoden: 

  1. Gebruik een mix van zowel taakverlichting als algemene verlichting 
  1. Kies voor voldoende LED lichtbronnen van professionele kwaliteit 
  1. Zorg voor strategische plaatsing van lichtbronnen 

Taakverlichting vs. algemene verlichting 

Door een mix van algemene verlichting en taakverlichting te gebruiken zijn schaduwplekken makkelijker te voorkomen. Waar taakverlichting zorgt voor gerichte verlichting in specifieke werkzones of werkplekken, zal algemene LED verlichting voornamelijk bedoeld zijn voor het uitlichten van de gehele werkruimte. 

Een onderscheid maken tussen taakverlichting en algemene werkverlichting is voornamelijk essentieel om te voorkomen dat werknemers in hun eigen schaduw werken. Taakverlichting geeft de extra helderheid die nodig is om schaduwproblemen te voorkomen tijdens nauwkeurige arbeid. 

Voldoende LED lichtbronnen van hoge kwaliteit 

Is er in een werkruimte overmatig veel sprake van schaduwvorming door de verlichting? Dan is de kans groot dat er simpelweg te weinig individuele lichtbronnen aanwezig zijn in de ruimte. Maak gebruik van een lichtplan om de ruimte te voorzien van voldoende lichtbronnen. 

Stap bij voorkeur zo veel over naar moderne LED lijnverlichting van hoge kwaliteit. Het is mogelijk om bestaande TL armaturen (gebruikt voor TL buizen) nogmaals te gebruiken voor LED lichtlijnen. Deze garanderen een betere helderheid, wat schaduwvorming verder moet helpen voorkomen. 

Onze Deetronix LED modules geven ondernemers tegen een relatief lage investering de kans om gebruik te maken van professionele LED techniek. Stap af van oude TL buizen en merk het verschil in helderheid bij het overstappen op Deetronix LED verlichting. 

LED verlichting strategisch plaatsen 

Naast LED verlichting met voldoende helderheid en een onderscheid tussen taakverlichting en algemene verlichting, is het plaatje nog niet compleet. Wie schaduwplekken volledig wil elimineren uit de werkomgeving, doet dit door softwarematig een lichtplan op te stellen. 

Deze kan helpen om de juiste montagelocaties voor LED lichtbronnen te identificeren. Kies voor montage op verschillende hoogten aan het plafond en de muren, maar plaats ook strategisch de taakverlichting op plekken waar precies werk het meest intensief wordt uitgevoerd. 

Vraag het lichtteam van D-Lighted naar de mogelijkheden rondom het opstellen van een professioneel lichtplan voor onze Deetronix LED lichtmodules. Onze lichtexperts helpen graag om gepersonaliseerd advies te geven om de plaatsing van werkverlichting te stroomlijnen. Hierdoor wordt er niets aan het toeval overgelaten en zijn schaduwproblemen verleden tijd. 

Betaalbaar overstappen op efficiënt LED werklicht 

Schaduwvorming op de werkplek is een onderschat probleem. Zonder dat ondernemers er bij stil staan, kan slechte verlichting en te veel schaduw zorgen voor problemen op de werkvloer. Schaduwplekken kunnen de oorzaak zijn van verminderde productiviteit, verhoogde vermoeidheid bij werknemers, maar het kan ook veiligheidsrisico’s verhogen. 

Voorkom daarom dat de verlichting in een werkplaats ontoereikend is. Inspecteer de bestaande lichtsituatie en stel een professioneel lichtplan op, om zo snel problemen met schaduwvorming te elimineren. 

Het is hierbij belangrijk om een onderscheid te maken tussen taakverlichting en algemene verlichting, maar ook door voldoende hoge kwaliteit LED lichtbronnen te plaatsen op strategische plekken. Maak gebruik van lampen op verschillende hoogtes, strategisch geplaatste LED lichtlijnen en extra heldere lichtbronnen voor taakverlichting. 

Stap over op hoge kwaliteit LED modules om schaduwproblemen voor eens en voor altijd voor te zijn. Betaalbaar overstappen van TL buizen naar LED is mogelijk met onze Deetronix lichtmodules. Hiermee kunt u bestaande TL armaturen nog eens hergebruiken, maar toch schaduwproblemen helpen elimineren. 

Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden, of bekijk de Deetronix LED modules direct: 

Was dit artikel nuttig?

Verwante artikelen

Winkelwagen
Zijbalk