Blog

Wat is slimme verlichting en wanneer is het interessant?

Afbeelding van led lamp noxion lucent e27 4,5w dim to warm

De wereld van LED verlichting staat nooit stil. De laatste jaren is het concept ‘slimme verlichting’ een snel groeiende trend: het is een technologie die vooral op grote schaal voor enorme besparingen kan zorgen. Verlichting automatiseren kent namelijk veel voordelen voor de gebruiker.

Slimme verlichting is een geavanceerde verlichtingstechniek die het gebruiksgemak van een lichtsysteem helpt te verbeteren. Er wordt bij slimme lampen gebruik gemaakt van automatisering: gebruikers hebben o.a. de mogelijkheid een dag-nacht cyclus te programmeren en lampen op afstand met een app aan te sturen.

Voor veel mensen is ook de potentiële energiebesparing een belangrijke motiverende factor om te kiezen voor slimme verlichting. Dit soort systemen kunnen helpen om verspilling en onnodig licht tegen te gaan. Dit is voornamelijk interessant voor ondernemers en managers van grote complexen.

Bij VoordeelLED worden veel producten aangeboden die binnen de categorie ‘slimme verlichting’ zouden kunnen vallen. Denk onder meer aan dimbare LED panelen, LED lampen met een bewegingssensor, of soortgelijke geavanceerde lichtproducten.

Is de aanschaf van slimme lichttechniek ook voor u interessant? We nodigen u graag uit om ons huidige aanbod aan slimme lichtproducten te bekijken in de VoordeelLED webwinkel:

Huidig aanbod dimbare LED lampen

Slimme verlichting: Een simpele uitleg

Aan de slag gaan met slimme verlichting klinkt voor beginners mogelijk wat intimiderend. Maar wie eenmaal de technologie in de praktijk heeft ervaren wil niet meer terug. Het automatiseren van veel taken rondom verlichting opent veel mogelijkheden.

In essentie is slimme verlichting niets meer dan een methode om verlichting af te stemmen op uw behoeften. Dit wordt mogelijk gemaakt door een lichtprogramma voor te programmeren met software, maar kan bijvoorbeeld ook op basis van bewegingsdetectie worden gedaan.

De term is daarom niets meer dan een overkoepelend concept voor veel verschillende technologieën die verlichting voor u helpt te werken. Of u nu LED dimmers, op afstand programmeerbare discolampen, of een activatie van verlichting bij een beweging op de beveiligingscamera zoekt: het hoort allemaal bij het thema slimme verlichting.

Veel van de taken van slimme lampen kunnen door gebruikers worden uitgevoerd middels een stukje software. Vaak wordt dit aangeleverd in de vorm van een smartphone-app. Maar het is ook goed mogelijk om een computer of laptop te gebruiken om een groter lichtsysteem aan te sturen en te monitoren. Hoe groter uw energieconsumptie, hoe interessanter deze opties worden.

Wanneer is slimme verlichting interessant?

Slimme verlichting is absoluut niet alleen in huis een interessant technisch snufje. Ook ondernemers kunnen grote voordelen halen uit een lichtsysteem dat voor hun aan de slag gaat. Slimme verlichting een interessante besparende optie voor huishoudens, openbare organisaties, maar ook bedrijven.

Personen die het meeste uit slimme verlichting kunnen halen zullen zich kunnen herkennen in de volgende brede doelgroepen:

 • Ondernemers met vastgoed: Bent u in het bezit of een manager van een kantoor, bedrijfspand, werkplaats of bouwplaats? Bespaar flink op de energierekening door alleen LED lampen te gebruiken waar de behoefte bestaat. Of geeft werknemers de mogelijkheid om al vroeg aan te komen op een goed verlichte werklocatie, zonder dat u aanwezig hoeft te zijn.
 • Horeca en entertainment: Specifiek voor die personen die actief zijn in de entertainment, horeca, of vrijetijdssector kan slimme verlichting een grote rol spelen in de sfeer. Gezellige verlichting op het terras, schijnwerpers op het podium, of simpelweg discolampen in de club worden beter door veelzijdige lichtsystemen.
 • Tech-liefhebbers: Slimme lichttechniek opereert op het voorfront van nieuwe ontwikkelingen in de technologische sector. Heeft u interesse in technische toepassingen van licht, of de interactie tussen praktische functionaliteit en software? Een smart home concept is niet compleet zonder slimme verlichting!
 • Milieubewuste personen: Haal het maximale uit zuinige LED verlichting door gebruik te maken van sensoren, dimmers, en voorgeprogrammeerde dag-nacht cyclussen die met de seizoenen mee bewegen. Minimaal energieverbruik van LEDs begint bij de implementatie van lichttechniek.
 • Beveiliging optimaliseren: Combineer licht met smart home monitoring in de thuisomgeving of rondom een bedrijfspand. Stel een nachtelijk lichtschema in op zo’n manier dat inbrekers en andere onbevoegden wel twee keer nadenken om bij u naar binnen te gaan.
 • Mobiliteit verbeteren: Bent u slecht ter been of gehandicapt? Dan opent slimme verlichting deuren om beter in de maatschappij te kunnen functioneren. Voor openbare instanties, bedrijven, zorginstellingen, educatieve locaties en thuisgebruikers kan lichttechniek mobiliteit helpen vergroten.

De voordelen van slimme verlichting

De belangrijkste praktische voordelen van slimme verlichting zijn als volgt:

 • Automatisering: Er hoeft niet meer te worden nagedacht over de verlichting, alles verloopt automatisch. Het na installatie optioneel om nog gebruik te maken van het ‘gewone lichtknopje’. Automatisering zorgt voor betrouwbaarheid, structuur en gaat verspilling tegen.
 • Gebruiksgemak: Wanneer het lichtsysteem autonoom opereert middels software hoeft de gebruiker weinig meer te doen met de verlichting. Ook worden nieuwe vormen van gebruik mogelijk gemaakt, zoals aansturing op afstand.
 • Energiebesparing: Met bewegingssensoren, dimmers en een zuinige dag-nacht cyclus voor LED lampen kan er flink wat energie worden bespaard. Hoe meer verlichting er wordt gebruikt, hoe groter de potentiële energiebesparing.
 • Slimme integratie: Verbind de software voor de verlichting aan andere slimme apparaten, zoals de thermostaat (verwarming), de smart-home assistent, of beveiligingscamera’s. Hierdoor kan u alle systemen via een centraal dashboard monitoren en aansturen.
 • Veiligheid: Licht aanzetten op momenten dat er iets verdachts gebeurt. Wanneer lampen geïntegreerd worden met beveiligingscamera’s kunnen bijvoorbeeld inbrekers worden afgeweerd in de nachtelijke uren. Het lijkt alsof er altijd iemand aanwezig is.
 • Monitoring: Software voor slimme verlichting geeft inzicht in het gebruikspatroon en de totale energieconsumptie. Deze analyse kan helpen om pijnpunten voor energiebesparing beter te herkennen. Verbeteringen doorvoeren in verlichting wordt hierdoor makkelijker.
 • Langere levensduur: Doordat verlichting minder lang wordt gebruikt en (vooral bij LED dimmers) minder fel hoeft te branden zal de verlichting langer meegaan. Dit is goed voor zowel de portemonnee als het milieu. Ook scheelt het onderhoud.
 • Toegankelijkheid: Ook mensen die niet fysiek naar de lichtschakelaar kunnen gaan hebben de mogelijkheid om de verlichting op afstand aan te passen. Zo kan een baas bijvoorbeeld vanuit bed alvast het licht aandoen voor de eerste werknemer(s).

Slimme verlichting kopen bij VoordeelLED

We hebben in dit overzicht kort uitgelegd voor wie slimme lichtoplossingen interessant kunnen zijn. Ook bent u nu wat beter bekend met wat deze termen nu eigenlijk inhouden. Maar er mist nog één stukje van de puzzel: welke producten bestaan er nu eigenlijk in deze categorie?

In de webwinkel van VoordeelLED zijn veel zuinige LED lampen te vinden met slimme verlichting als kernconcept. Denk aan dimbare LED lampen, lichtbronnen met bewegingssensoren, of soortgelijke producten. Bekijk onze slimme verlichting direct in de webwinkel en ontdek wat er mogelijk is:

Huidig aanbod dimbare LED high-bay lampen