Bent u van plan om binnenkort één of meerdere LED lampen met bewegingssensor te kopen? Dan voorzien de lichtexperts van VoordeelLED u graag van wat essentiële informatie over deze productsoort. De ene slimme bewegingssensor is namelijk de andere niet.
Bij het kopen van LED verlichting met bewegingssensoren is het allereerst belangrijk om te letten op het type sensor in de lamp. Een passieve infrarood bewegingssensor reageert enkel op warmte, terwijl een ultrasone bewegingssensor juist gebruik maakt van geluidsgolven. Bedenk welke het beste past bij uw behoeften.
Er bestaan veel producten met grote kwaliteitsverschillen in de wereld van slimme verlichting. Let naast het type sensor ook onder meer op de gevoeligheid, het bereik en de eventuele aanwezigheid van een vertragingstimer. Soms is het ook belangrijk dat de sensor stof- en waterbestendig is.
Wat is een LED bewegingssensor?
Een bewegingssensor is een onderdeel dat gebruikt wordt in combinatie met LED verlichting om beweging in de omgeving te kunnen herkennen. De lichtbron kan worden aan- of uitgeschakeld op basis van de gedetecteerde beweging binnen een ingesteld bereik.
In de meeste gevallen zal de LED verlichting voor enkele seconden of minuten aan springen bij de detectie van beweging in de directe omgeving. Hierna wordt ofwel het licht automatisch gedimd, of helemaal uitgeschakeld. Het kan ook voorkomen dat dit trapsgewijs gebeurd.
Het grote voordeel van een toevoeging als een slimme bewegingssensor is de besparing van energie. Ook gaan lampen met dit soort sensoren vele malen langer mee dan ‘gewone’ LED lampen zonder bewegingsdetectie. Dit komt doordat de verlichting minder lang hoeft aan te staan dankzij de sensor.
Over het algemeen maakt een bewegingssensor van een LED lamp ofwel gebruik van warmte (passief infrarood) ofwel van geluid (ultrasoon) om beweging te herkennen. Dit is direct de belangrijkste manier om verschillende soorten LED bewegingssensoren te herkennen.
Passief infrarood vs. ultrasoon sensor
In de wereld van LED bewegingssensoren zijn twee hoofdcategorieën te onderscheiden, namelijk passieve infrarood sensoren en ultrasone sensoren. Deze maken gebruik van twee fundamenteel verschillende manieren van bewegingsdetectie:
- Passieve infrarood sensor (PIR): Maakt gebruik van warmtedetectie in het infrarood lichtspectrum om veranderingen in de directe omgeving te herkennen. Het voordeel hiervan is de zeer snelle beweging, zeker ten opzichte van ultrasone detectie. Nadelen zijn echter de zeer gelimiteerde detectiehoek en de obstructie door eventuele obstakels.
- Ultrasone sensor: Maakt gebruik van geluidsdetectie en kan hierdoor ook stilstaande objecten zonder IR-straling herkennen. Het grote voordeel is de grote detectiehoek en de vrijwel directe detectie, ook bij obstakels. Het nadeel van geluidsdetectie is de gevoeligheid voor omgevingsgeluid dat kan worden opgepikt door de sensor.
Belangrijke kenmerken om op te letten
Heeft u afhankelijk van uw persoonlijke behoeften en situatie een keuze kunnen maken tussen PIR en ultrasone sensoren? Dan bent u nog niet klaar. Houd ook rekening met onder meer de volgende factoren bij het kiezen van de juiste LED lamp met bewegingsdetectie:
- Bereik: De herkenning van beweging is afhankelijk van de gekozen detectiehoek. De sensor kan slechts een kleine omgeving scannen voor beweging in een specifieke richting. Alles wat hier buiten valt, behoeft vaak een extra sensor. Let dus op hoe groot de ruimte is en richt sensoren uit op looppaden en locaties met veel activiteit.
- Gevoeligheid: Een goede LED lamp met sensor biedt de mogelijkheid om de gevoeligheid aan te passen naar behoefte. Hierdoor kan u zelf bepalen hoe snel (of traag) een lamp aan springt als gevolg van beweging. Let erop dat de gekozen sensor deze mogelijkheid heeft.
- Effect omgevingslicht: Sommige sensoren zijn exclusief bedoeld voor gebruik in het donker. Ze kunnen soms moeite hebben met schemerlicht of binnenomgevingen waar veel daglicht naar binnen valt. Test dus altijd het effect op verschillende lichtniveaus.
- Vertragingstimer: Om fouten te voorkomen kan een vertraging worden ingesteld voor de bewegingsdetectie. Sensoren met een vertragingstimer springen pas aan na een bepaald aantal seconden aan constante beweging. Dit is vaak beter voor energiebesparing en ter voorkoming van irritatie bij gebruik.
- Verbruik: Niet elke LED lamp en sensor is even zuinig. Hoe hoger de kwaliteit van de lamp, hoe beter de efficiëntie van het verbruik vaak zal zijn. Controleer altijd de specificaties van de producten tijdens het kopen.
- Bescherming: Voor sommige toepassingen is het nodig om speciale beschermende maatregelen te nemen omwille van veiligheid (en om te voorkomen dat het product stuk gaat). Let in deze gevallen op IP-waarden voor water en stofbestendigheid.
- Installatiemethode: Soms kan een LED lamp met sensor zo in een fitting worden gedraaid, maar voor andere producten is specialistische installatiekennis nodig. Controleer vooraf de handleiding en het type bedrading of fitting. Er bestaan ook draadloze opties.
- Merk, type en garantie: Uiteraard is het beter om te kiezen voor een betrouwbare LED producent. Ga voor een populair type LED lichtbron en let op de garantie van dit product bij uw aankoop. In de webwinkel van VoordeelLED hebben we een voorselectie van hoge kwaliteit voor u klaar staan, inclusief langdurige fabrieksgarantie.
De voordelen van een bewegingssensor
Gebruikers van LED verlichting met bewegingssensor benoemen de volgende voordelen als hun belangrijkste redenen om te kiezen voor deze slimme lichttechnologie:
- Energiezuinige keuze: Licht gaat alleen aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd door de sensor. Hierdoor hoeft de verlichting niet constant aan te staan wanneer er geen personen aanwezig zijn in een ruimte. Dit zal meetbaar de totale energieconsumptie van uw lampen verlagen.
- Levensduur verbeteren: De toch al lang levende LED lampen hoeven minder hard te werken dan dezelfde LED lampen zonder bewegingssensor. De verlichting staat immers minder lang aan, waardoor de totale branduren per jaar dalen. De totale levensverwachting van de lichtbronnen zal hierdoor sterk toenemen.
- Veilige omgeving: Donkere omgevingen voorzien van automatische verlichting kan een ongeluk helpen voorkomen. Ook kan een bewegingssensor werken in combinatie met beveiligingscamera’s om de omgeving te beveiligen tegen onbevoegde personen.
- Gebruiksgemak: Bewegingssensoren zijn bedoeld om automatisch en autonoom te opereren, zonder handmatige acties van gebruikers. Hierdoor kan een omgeving zonder moeite direct worden verlicht op basis van beweging alleen. Dit is handig in werkomgevingen waar beide handen al gebruikt worden voor iets anders, of waar hygiëne belangrijk is.
- Toegankelijkheid: Wanneer een persoon omwille van een fysieke beperking de lichtschakelaar niet kan bereiken, kan toch genieten van een heldere binnenruimte.
- Duurzaamheid: Door energiebesparing en verminderde lichtvervuiling is ook het milieu geholpen met een bewegingssensor op een LED lamp. Bovendien hoeft LED verlichting met een sensor minder vaak te worden vervangen, wat minder grondstoffen kost.
LED lampen met bewegingssensor bij VoordeelLED
Inmiddels heeft u een goed overzicht van de verschillen tussen de soorten LED verlichting met bewegingssensoren. Houd de praktische informatie in dit overzicht bij de hand tijdens het koopproces om de beste keuze te maken voor uw behoeften.
Wil u er zeker van zijn dat de LED verlichting en de bijbehorende sensoren van hoge kwaliteit zijn? VoordeelLED selecteert slimme verlichting met grote zorg. We staan garant voor al onze producten, en helpen u graag met persoonlijk advies.