Blog

Wat is het beste LED licht voor een kantoor? (Uitleg)

beste led verlichting kantoor

Het beste LED licht voor een kantoor kopen lijkt op het eerste gezicht niet essentieel voor een ondernemer. Maar goede verlichting is een stuk belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Een groot deel van de productiviteit op de werkvloer is namelijk afhankelijk van een goede, functionele werkruimte die concentratie bevorderd.

Over het algemeen worden zuinige LED panelen voor een systeemplafond met een koud-witte lichtkleur (4000K) gezien als het beste LED licht voor een kantoor. Een optimale keuze is om deze lampen te combineren met slimme verlichtingssystemen als LED dimmers of bewegingssensoren.

Afhankelijk van de specifieke behoeften en werkzaamheden kan de beste kantoorverlichting echter sterk afwijken per individuele situatie. In dit overzicht bespreken we hoe de optimale keuze gemaakt kan worden en waar allemaal op gelet moet worden. Hierin behandelen we onder meer kleurweergave, de zakelijke normeringen voor lichtsterkte, en het gebruik van slimme verlichting.

LED lampen voor maximale productiviteit

Willen werknemers optimaal kunnen presteren in een kantooromgeving, dan is het voor werkgevers belangrijk om de optimale condities hiervoor te scheppen. Goede verlichting is hiervan een fundamenteel onderdeel: wie maximale productiviteit wil behalen kiest voor de beste verlichting voor een kantoor.

Er zijn een aantal overwegingen belangrijk bij het kiezen van de perfecte kantoorverlichting. Denk onder meer aan de volgende zaken bij het kiezen van de beste LED verlichting voor uw kantoorruimte:

Begin met de werkzaamheden

Voor kantoren met computers is het belangrijk dat kantoorverlichting geen reflectie op het scherm veroorzaakt. Tegelijk moeten bijvoorbeeld archiefstukken duidelijk zichtbaar zijn in een open ruimte.

Ga uit van de normering

De standaard norm is minimaal 500 Lux (lichtsterkte) en een kleurtemperatuur van minimaal 4000K (lichttemperatuur), veelal wordt helder wit licht gebruikt om de concentratie te verhogen.

Goede lichtspreiding

Een groot kantoor behoeft meer LED lichtbronnen. Uitgaande van 500 Lux kan het benodigde aantal Lumen snel worden bepaald: het aantal vierkante meter van het kantoor vermenigvuldigen met het aantal Lux levert het benodigde aantal Lumen op in de ruimte. Verdeel lampen op zo’n manier dat ze licht evenredig verdelen. Gebruik hiervoor een gedetailleerd lichtplan, de juiste LED armaturen en eventuele licht diffusers.

Nauwkeurige kleurweergave

Ga voor een hoge CRI-waarde van 80 of hoger in een kantoor. Dit houdt in dat de kleurafwijking niet groter is dan 20%, waardoor kleuren nauwkeuriger worden weergeven in de binnenruimte. Kleuren zijn hierdoor realistischer en exacter.

Taakverlichting

Sommige kantoorwerkzaamheden behoeven extra LED verlichting of gespecialiseerde LED verlichting. Dit kan worden gedaan met bijvoorbeeld een bureaulamp of een specifieke wandverlichting. Deze kan een deel van het kantoor uitlichten zonder voor overbelichting te zorgen.

Gebruik lichtregeling

Geef werknemers de mogelijkheid om verlichting te dimmen, of om de kleurweergave aan te passen. Dit kan ook middels software automatisch gedaan worden. Overweeg ook bewegingssensoren om verspilling van kantoorlampen tegen te gaan.

Denk aan daglicht

De aanwezigheid van daglicht in een kantoor is goed voor de productiviteit in de werkruimte. Echter heeft het invloed op de aanwezige verlichting. Overweeg een daglicht LED om kleuren nauwkeurig in daglicht weer te geven. Overweeg ook lichtsensoren die het kantoorlicht dynamisch dimmen wanneer daglicht naar binnen komt.

Onze keuze: LED panelen voor systeemplafond

Met de voorgaande overwegingen in het achterhoofd komen we al snel uit bij één veelgebruikte soort LED verlichting voor kantoren: LED panelen.

Voor het overgrote deel van de kantoren in Nederland zijn LED panelen een zuinige, goedkope en efficiënte oplossing in een kantoorruimte. Idealiter zou deze worden verwerkt in het aanwezige systeemplafond. Dit is makkelijk voor het optimaliseren van de lichtverdeling, de montage en het onderhoud.

LED panelen zijn relatief goedkoop en kunnen in grote kantoorruimtes efficiënt worden ingezet. Het is mogelijk om LED dimmers te koppelen aan deze lichtbronnen, maar ook om ze snel te plaatsen op een kosten-efficiënte manier.

Dankzij de zeer gelijkmatige lichtverdeling van LED panelen worden schaduwen en verblinding geminimaliseerd. Ook hebben de panelen een zeer lange levensduur van minimaal 50.000 branduren. Anders dan de welbekende TL buis zijn ze flikkervrij en produceren ze geen geluid.

Verdien de investering snel terug

Natuurlijk is het kopen van goede LED verlichting voor een kantoor een investering. Overstappen van oude TL buizen, spaarlampen, of soortgelijke kantoorverlichting naar LED techniek verdient zich echter snel terug: de totale terugverdientijd beslaat slechts 1 tot 4 jaar (afhankelijk van de situatie).

Hierna zorgt de energiebesparing van de zeer efficiëntie en zuinige LED panelen voor een grote financiële meevaller. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in goede verlichting voor een kantoor.

Maar stop zeker niet bij lampen alleen, maak ook zeker gebruik van dimmers en sensoren. Deze kunnen in de praktijk nog eens (tot maximaal) 70% van het energiegebruik van de bestaande verlichting verminderen.

De installatie van goede LED dimmers in combinatie met een slimme dag-nacht cyclus (gebaseerd op werktijden en pauze uren) kunnen helpen om energieconsumptie ver terug te dringen. Hoe meer LED kantoorverlichting er wordt geïnstalleerd, hoe groter de potentiële maandelijkse besparing kan zijn.

Zoals eerder vermeld is er nog veel meer mogelijk op het vlak van slimme LED verlichting in een kantoor. Denk onder meer aan lichtsensoren bij daglicht, of gebruikmaken van LED bewegingssensoren in bijvoorbeeld toiletten, kantoorgangen, of hallen.

De beste LED kantoorverlichting kopen

Bent u op zoek naar een professionele en ervaren lichtexpert voor het kopen van de beste LED kantoorverlichting, dan bent u bij VoordeelLED aan het juiste adres. Wij leveren tegen aantrekkelijke tarieven aan kantoren in heel Nederland. Ook kunnen we grote partijen leveren in bulk.

Niet alleen hebben we de beste LED panelen voor kantoren in huis, ook kunnen we bij grote projecten helpen om een persoonlijk lichtplan te realiseren. Een lichtexpert kan met u de persoonlijke behoeften doorspreken en via slimme software een lichtsimulatie ontwerpen.

Wil u er zeker van zijn dat de lichtbehoeften in uw kantoor in goede handen zijn, dan nodigen wij u uit om eens vrijblijvend contact op te nemen met één van onze adviseurs