Blog

Hoeveel lumen heeft u gemiddeld nodig voor LED verlichting? 

Lumen-logo

Het kopen van LED verlichting begint bij het begrijpen van de basiskenmerken. Watt, voltage, lichtkleur, lux, maar ook het aantal benodigde lumen zijn allemaal aspecten die u tegen zou kunnen komen bij het uitzoeken van de ideale zuinige LED lamp. 

Veel mensen zouden allereerst op zoek gaan naar het wattage van een lichtbron. Dit gaat echter over het stroomverbruik van een lamp. Een groter wattage staat lang niet altijd meer gelijk aan meer lichtopbrengst, zeker sinds de introductie van zuinige LED verlichting. 

Wie een LED lamp koopt zou vooral moeten kijken naar de hoeveelheid licht dat door een lamp wordt uitgestraald. Dan hebben we het uiteraard over het aantal lumen dat door een lichtbron wordt geproduceerd: de totale lichtopbrengst van een individuele lamp. 

Hoeveel lumen u nodig zal hebben hangt samen met de locatie waar u de verlichting wil gebruiken. De lichtexperts bij VoordeelLED helpen u graag de ideale lichtbron uit te zoeken, inclusief de door u benodigde lumenwaarden. We nodigen u uit om het ruime aanbod in onze webshop te bekijken.

Lumen betekenis 

De lumenwaarde (lm) is een indicator voor de lichtsterkte van een lichtbron. Het aantal lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die door een lichtbron wordt uitgestraald en door het menselijk oog kan worden waargenomen. 

Simpel gezegd: meer lumen staat gelijk aan meer licht. Maar meer licht is niet per se altijd beter, we willen immers niet in een verblindend felle ruimte zitten. Bovendien kan lichtopbrengst worden verdeeld over meerdere lichtbronnen, wat de behoefte aan een hoge lichtsterkte ook beïnvloed. 

Houd altijd rekening met de lichtbehoefte die een specifieke ruimte heeft. Een slaapkamer heeft bijvoorbeeld veel minder lumen (minder lichtsterkte) nodig dan een keuken. Hoeveel lumen u nodig heeft zal altijd afhangen van de context waarin de LED verlichting wordt gebruikt. 

Hoeveel lumen heb ik nodig? 

De gemiddelde behoefte aan het aantal lumen zal verschillen per ruimte. Elke ruimte heeft een specifieke functie in ons leven, waaraan de lichtbehoefte aangepast zal moeten worden. 

Waar rustig licht of sfeerlicht de voorkeur geniet, is een lagere lumenwaarde voldoende. Een LED dimmer kan hier ook uitkomst bieden. De plekken in huis waar we werken of onszelf van persoonlijke verzorging voorzien behoeven gemiddeld genomen een hogere lumenwaarden. 

Over het algemeen worden de volgende gemiddelde lumenwaarden gehanteerd voor verschillende ruimten in een woning: 

  • Woonkamer: 500 – 1500 lumen 
  • Slaapkamer: 500 – 2000 lumen 
  • Keuken: 1000 – 3000 lumen 
  • Badkamer: 1000 – 3000 lumen 

Lumen naar Watt omrekenen 

Watt naar lumen omrekenen bij een LED lamp kan behoorlijk andere waarden opleveren dan bij een traditionele gloeilamp of spaarlamp. Toch is het voor veel mensen prettig om een indruk te hebben van de conversie tussen deze twee waarden. 

Hieronder een schatting van de verschillende waarden voor een gloeilamp, spaarlamp en LED lamp: 

Lumen Gloeilamp Spaarlamp LED lamp 
200 – 300 lm 25 Watt 5 – 7 Watt 4 Watt 
400 – 500 lm 40 Watt 8 – 10 Watt 6 Watt 
700 – 800 lm 60 Watt 12 – 15 Watt 10 Watt 
900 – 1000 lm 75 Watt 14 – 20 Watt 12 Watt 
1300 – 1500 lm 100 Watt 20 – 25 Watt 16 Watt 
2500 – 2600 lm 150 Watt 40 – 45 Watt 20 – 30 Watt 

Meer lumen, minder Watt 

Met de komst van zuinige LED lampen is het verbruik van verlichting flink omlaag gegaan. Het is duidelijk te zien dat gloeilampen, spaarlampen en LED lampen verschillende vermogens benodigen voor dezelfde hoeveelheid lichtopbrengst. 

Dankzij zuinige lichttechniek heeft het vaak meer nut om te kijken naar de lichtopbrengst in lumen, dan te focussen op het aantal Watt. 

Vergelijk maar eens de lichtopbrangst van een 25 Watt gloeilamp met een 25 Watt LED lamp. De zuinige LED verlichting levert met hetzelfde vermogen van 25 Watt maarliefst 10 keer meer licht! 

Dat is al snel een indrukwekkende besparing op de energieconsumptie van zo’n 90%, per individuele lichtbron. Een hoeveelheid die absoluut te merken is in uw portemonnee. Ook de besparingen van LED lampen ten opzichte van bijvoorbeeld spaarlampen zijn groot. Overstappen naar LED is dus zeker de moeite waard. 

Lumen vs. bruikbare lumen 

Fabrikanten doen natuurlijk hun uiterste best om zo veel mogelijk lumen op de verpakking van hun LED lampen te plaatsen. Maar de ene lumenwaarde is de andere niet, zo blijkt wanneer we kijken naar de verschillen tussen non-directionele en directionele verlichting. 

Er bestaan veel lichtbronnen die licht uitstralen in alle richtingen, zoals de spotjes die u in een gemiddelde elektronicawinkel tegen zal komen. Dit zijn niet-directionele LED lampen. 

Een directionele LED lamp focust de lichtproductie op een bepaalde plek. Lumens worden gefocust naar een specifieke richting, terwijl de gebieden buiten deze focushoek minder lumen uitstralen. Voor de volledige berekening krijgen dit soort lampen een lagere lumen score, wat niet helemaal eerlijk is. De lichtproductie wordt immers gefocust op een kleiner oppervlak. 

Daarom is er in de Europese Unie voor directionele lichtbronnen een ‘bruikbare lumen’ waarde in het leven geroepen. Koopt u een lichtbron een schijnhoek van maximaal 90 graden, dan is het beter om te kijken naar de ‘bruikbare lumen’ waarde om een realistische lichtopbrengst te verkrijgen. Bruikbare lumenwaarden zijn nuttig bij producten als een LED schijnwerper of spotlight. 

Kijk bij LED verlichting altijd naar lumen 

Met de komst van zuinige lichttechniek als LED verlichting is het gebruik van lumen voor het bepalen van de lichtopbrengst een stuk belangrijker geworden. Watt als indidivduele maatstaf gebruiken is simpelweg niet langer toereikend. 

Wil u een realistisch beeld krijgen van de lichtopbrengst van een lamp, kijk dan naar de lumenwaarde (lm). Onthoud dat het aantal lumen bij directionele verlichting als spotlights mogelijk minder nuttig is als indicator. Hiervoor kunt u beter uitgaan van ‘bruikbare lumen’, de hoeveelheid licht die een lichtbron opbrengt in een specifieke hoek van 90 graden. 

Het aantal Watt van een gloeilamp of spaarlamp vergelijken met een LED lamp laat goed zien hoeveel zuiniger de lichttechniek tegenwoordig is. Het benodigde vermogen van LED verlichting is soms wel tien keer kleiner dan een traditionele gloeilamp! 

De hoge kwaliteit en diversiteit van LED verlichting is indrukwekkend te noemen. Overweegt u over te stappen op zuinige LED lampen, dan nodigen we u graag uit om kennis te maken met de producten van VoordeelLED. Uiteraard hebben we het aantal lumen per product duidelijk vermeld staan in onze webwinkel.