Blog

GU10 LED lampen kopen: praktische koopgids voor beginners  

GU10 LED-lamp

De GU10 lamp is verboden, maar populairder dan ooit! Met de komst van superzuinige LED techniek is de voormalige GU10 halogeen spot inmiddels uitgefaseerd. Sterker nog, het is voor fabrikanten niet langer toegestaan om nog klassieke GU10 halogeen spotjes te produceren. 

Maar geen nood, want GU10 is ook vandaag de dag nog een immens populaire categorie. In de vorm van LED halogeen spotjes en downlights worden dagelijks vele GU10 fittingen geproduceerd én verkocht aan tevreden klanten. 

in de vorm van extreem efficiënte GU10 LED verlichting maakt de unieke tweepins GU10 fitting een comeback. Met dezelfde look en feel als de klassieke halogeen lamp is de GU10 LED lamp een vrij unieke vorm van verlichting. 

GU10 LED lampen hebben alle kenmerken en funtionaliteit van een klassieke halogeen spotlight of downlight, maar zijn vele malen zuiniger in gebruik. Wie een halogeen spotje wil kopen, komt vrijwel altijd uit bij GU10 LED verlichting. Ook in de webshop van VoordeelLED kunt u een divers aanbod van deze superzuinige LED spotjes in ons assortiment vinden.

Wat is een GU10 lamp?

Een GU10 lamp is een veelgebruikte categorie voor halogeen spotjes en LED spotjes. De term GU10 refereert naar een specifieke soort fitting. De letters GU staan voor ‘General Use’, oftewel algemeen gebruik. Het getal 10 refereert naar de totale afstand in millimeter tussen de twee pinnen van de fitting. 

De term GU10 is dus een aanduiding voor de unieke tweepins lamp fittingen, welke geschikt zijn voor gebruik in (voornamelijk) halogeen armaturen. Hierin worden tegenwoordig vrijwel altijd zuinige GU10 LED spotjes gebruikt. 

Er is niet één specifieke GU10 lamp, het is volledige een categorie aan lampen met dezelfde soort fitting. De individuele lampen kunnen hun eigen kenmerken hebben. Denk aan een GU10 lamp met een unieke lichtkleur, vormgeving, kenmerken als dimbaarheid, of een specifiek wattage. Voor elke behoefte is er wel een GU10 LED lichtbron te vinden. 

Hoe doe ik een GU10 lamp in een fitting?

Het aansluiten van een tweepins GU10 lamp werkt net even anders dan de standaard schroeffitting die we gewend zijn van een gewone LED lamp. GU10 lampen hebben twee pinnen als aansluiting, welke middels een plug-en-draai mechanisme aangesloten kunnen worden. 

Voor spots zonder ring kan de lichtbron uit de fitting gedraaid worden door deze met de vingers een kwarslag te draaien. Lukt dit niet, gebruik van een zuignap of een dubbelgevouwen stuk duct tape om de inbouwspot of opbouwspot. Zet voldoende druk en draai de spot er met het hulpmiddel uit. 

Plaats de nieuwe GU10 LED lichtbron in de fitting op dezelfde manier zoals deze eruit is gehaald. Lijn de pinnen uit met de pinnetjes in de lamp zelf, en draai deze met een kwartslag in het GU10 armatuur middels het plug-en-draai principe. 

Bij een spot met een ring kan u deze eenvoudig indrukken met de vingers of een nijptang. De spot valt bij het verwijderen van de ring vanzelf naar beneden. Plaats eerst een lichtbron terug in het armatuur door deze uit te lijnen met de twee pinnen en deze een klein stukje te draaien. 

Let erop dat een oude halogeen spot eerst uit moet staan en zal moeten afkoelen voordat een nieuwe LED spot geplaatst kan worden in de oude fitting. Het is immers niet de bedoeling om de vingers te verbranden tijdens het installeren. 

GU10 vs. GU5.3 vs. GU4

Naast de GU10 LED fitting worden ook andere soorten GU-fittingen veel verkocht. De meest populaire varianten zijn GU5.3 en GU4. Net als GU10 hebben zowel GU5.3 als GU4 twee pinnen om de lamp aan te sluiten. 

Anders dan bij de GU10 is de afstand tussen de twee aansluitpinnen kleiner. Waar GU10 precies 10 millimeter afstand overhoud tussen de pinnen, is de afstand bij GU5.3 exact 5,3 millimeter en bij GU4 exact 4 millimeter. 

GU10 fittingen zijn voorzien van een bolletje op het uiteinde van de pinnetjes, terwijl GU5.3 en GU4 dit juist niet hebben. Ook de totale dikte van de pinnetjes om de LED lamp aan te sluiten wordt kleiner naarmate de GU-waarden lager worden.  

Is GU10 LED dimbaar?

Ja, het is mogelijk om een dimbare GU10 LED spot te kopen. Echter zijn niet alle GU10 LEDs per definitie dimbaar, per product zal worden aangegeven of deze dimbaar zijn. Het is mogelijk om GU10 LEDs te dimmen met een gewone dimmer, maar het is beter om een LED dimmer te gebruiken. 

Middels het gebruik van een LED dimmer kan u zelf reguleren hoe fel een lichtbron aangezet wordt. Er bestaan zowel trapsgewijze als niet-trapsgewijze dimmers. Trapsgewijze dimmers hebben vooraf ingestelde niveaus van felheid (bijvoorbeeld 20%, 40%, 60%, 80% en 100%). 

Een LED dimmer zonder trapmechanisme kan een LED lichtbron veel exacter dimmen dan de vooraf ingestelde standen. Hierdoor krijgt u nog meer controle over hoe fel een lichtbron schijnt. 

Het is bovendien mogelijk om meerdere lichtbronnen aan één LED dimmer aan te sluiten en tegelijk te bedienen. Dit is handig wanneer het gaat om één specifieke ruimte, of wanneer u een aparte schakelaar benodigd voor bijvoorbeeld enkele GU10 LED inbouwspots boven het gasfornuis. 

Een zuinige GU10 LED spot kopen

Inmiddels begrijpt u een stuk beter wat een GU10 LED lamp precies is en welke kenmerken belangrijk zijn bij dit type fitting. De unieke tweepins aasluiting van GU-fittingen zijn gelukkig niet ingewikkeld om aan te sluiten. Het is alleen even belangrijk om de juiste methode te leren om dit te doen. 

Belangrijk om te weten bij het kopen van GU10 LED verlichting is het feit dat het een volledige categorie aan lichtbronnen is. GU10 LED lampen komen in vele vormen, maten en varianten. Denk aan verschillen in wattage, lichtopbrengst, lichtkleur, lichtvorm- of grootte, maar ook in de toepassing van de lampen. 

De populairste toepassing van GU10 is nog altijd de functie als halogeen inbouwspot. Inmiddels is de klassieke halogeen lichtbron volledig vervangen door GU10 LED lichtbronnen, welke dezelfde functie kunnen vervullen maar van hogere kwaliteit zijn (en minder energie verbruiken). 

In de webwinkel van VoordeelLED zijn GU10 LED lampen in allerlei soorten en maten te vinden. Bekijk ons ruime aanbod aan GU10 LED verlichting direct door hieronder naar onze producten te navigeren: