Blog

IP65 voor LED verlichting: hoeveel bescherming is genoeg? 

IP65 Beschermingscertificaat

Bij het kopen van LED verlichting bent u wellicht de term IP65 tegen gekomen, of een soortgelijke aanduiding met een ander getal erachter, zoals IP44, IP54, IP55, IP66, of IP68. Deze waarde geeft aan hoe goed een LED lamp beschermd is tegen de elementen. 

Wanneer LED verlichting is voorzien van een IP65 classificatie, is de lamp zowel stofvrij als sproeidicht tegen water. LED lampen voorzien van een IP65 rating zijn niet volledig waterproof, maar zullen wel bestand zijn tegen een gerichte waterstraal. Dit is voldoende voor gebruik in de badkamer. 

Vergelijken we de beschermende capaciteit van een IP65 LED lamp met hogere classificeringen, dan is IP66 LED verlichting wel volledig stofvrij en waterproof. Een gradatie hoger vinden we IP67 LED lampen, welke volledig waterdicht, stofdicht en vochtdicht zijn. 

In de webwinkel van VoordeelLED zijn LED lampen met IP65 rating en hoger ruim voorradig tegen een eerlijke prijs. Denk bijvoorbeeld aan onze IP65-gewaardeerde LED TL verlichting en LED highbay verlichting.

IP beschermingsgraad betekenis

Bij LED verlichting staat de IP-classificering voor ‘Ingress Protection’, een classificering ontworpen door de International Electrotechnical Commission (IEC) onder de standaard IEC 60529. Het is een internationaal geaccepteerde standaard om aan te geven hoeveel bescherming een specifiek type LED lamp kan bieden tegen de elementen. 

IP-waarden leggen bij LED verlichting de nadruk op het binnendringen van vaste objecten (stof, voorwerpen), maar ook vloeistoffen (vocht en water). De classificering bestaat altijd uit twee getallen, welke allebei een individuele betekenis hebben: 

  • Eerste cijfer: Mate van bescherming tegen het binnendringen van vaste objecten 
  • Tweede cijfer: Mate van bescherming tegen het binnendringen van vloeistoffen 
IP waarde 1e getal Beschermt tegen stof en aanraking door voorwerpen IP waarde 2e getal Beschermt tegen vocht en water 
Geen bescherming Geen bescherming 
Grote voorwerpen Drupdicht (type 1) 
Middelgrote voorwerpen Drupdicht (type 2) 
Kleine voorwerpen Spatdicht 
Puntige voorwerpen Plensdicht 
Stofwerend Sproeidicht 
Stofvrij Waterproof 
/// /// Dompelbestendig 
/// /// Drukwaterdicht 
/// /// Vochtdicht 

Om de betekenis te bepalen van LED verlichting met een IP65 classificering, kijken we eerst naar ons eerste getal (6). We kunnen concluderen dat de LED lamp volledig stofvrij is, de maximale bescherming. Vervolgens kijken we naar het tweede getal (5). De IP65 LED lamp is sproeidicht, wat inhoud dat de lamp tegen (lichte) gerichte waterstralen kan.  

Is IP65 waterproof?

Hoewel een IP65 classificering wel garant staat als een sproeidicht product, is deze niet volledig waterproof. Daarvoor is minimaal een IP66 classificering benodigd. Is een product voorzien van een IP65 kenmerk, dan is deze zowel stofdicht als beschermd tegen lichte waterdruk. 

Bij normaal gebruik kunnen IP65 LED lampen zonder problemen worden gebuikt in een relatief vochtige omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van IP65 geclassificeerde LEDs in een badkamer, keuken of bijvoorbeeld een garage. 

Ook voor buitengebruik is de veelgebruikte IP65 classificering in principe voldoende. U kunt bijvoorbeeld denken aan toepassingen als tuinverlichting of een lamp aan de buitenzijde van de voordeur. 

Is IP65 geschikt voor buiten?

Wie IP65 LED verlichting buiten wil gebruiken zal geen problemen ondervinden. LED lampen met een IP65 classificering kunnen over het algemeen perfect worden toegepast als buitenverlichting. 

Aangezien de lampen sproeidicht zijn kunnen ze prima tegen regen en stormachtige condities. Ook eventueel stof in de buitenlucht zal geen enkel probleem opleveren. Onthoud wel dat verlichting in deze vorm wellicht problemen kan ondervinden van een zware hagelbui. 

Het aan te raden om IP65 LED verlichting buiten te voorzien van een beschermende armatuur, zodat ook in extreme weersomstandigheden de LEDs kunnen blijven werken. In een achtertuin of voortuin, bij een portiek of als buitenlamp bij de deur is de lichtbron prima geschikt. 

Is IP65 beter dan IP44?

De kwaliteit van producten met een IP65 classificering zullen hetzelfde zijn als producten met een IP44 classificering, maar de bescherming tegen stof en water is beter bij een IP65 product. Kies altijd voor IP65 in een vochtige omgeving als een badkamer, of een stofrijke omgeving als een werkplaats. 

Bent u op zoek naar LED verlichting voor excessief vochtige omgevingen (bijvoorbeeld boven een douchecabine), dan is het beter om te kiezen voor LED lampen met een hogere IP65 waardering. 

IP44 zal in deze specifieke hoogvochtige omgeving mogelijk tekort schieten, maar is in licht vochtige situaties vaak wel voldoende. IP44 is immers plensvrij, wat inhoud dat dit type producten bestand zal zijn tegen lichte blootstelling aan water en soortgelijke vloeistoffen. 

Ook in een werkplaats of soortgelijke omgeving met veel stof kan IP44 mogelijk minder geschikt zijn dan IP65. Een product met een IP44 classificering is namelijk niet stofvrij of stofwerend, terwijl een product met een IP65 classificering dit juist wel is. 

Is IP65 explosievrij?

Bent u specifiek op zoek naar een explosievrije LED lamp, dan is het beter om de nadruk te leggen op explosievrije armaturen voorzie nvan een ATEX classificering. Dit is een behuizing waarin een sproeivrije en stofvrije IP65 LED lamp geplaatst zou kunnen worden. 

De combinatie IP65 LED lamp en ATEX armatuur is voldoende om een explosievrije bescherming te bieden. Zonder de aanwezigheid van bijvoorbeeld een ATEX classificering voor de armatuur kan een IP65 LED lamp een explosievrije omgeving niet garanderen. 

LED verlichting kopen van goede kwaliteit

Het kan behoorlijk gecompliceerd zijn om de juiste LED verlichting te kiezen, zeker wanneer u de betekenis achter classificeringen als ‘IP65’ probeert te achterhalen. Het is duidelijk dat de ene LED lamp niet hetzelfde zal zijn als de andere. 

Onthoud dat de classificering rondom stof- of vochtbescherming slechts één aspect is die de kwaliteit van een LED lichtbron helpt te bepalen. Het is altijd beter om voor een hogere IP-classificering te gaan dan nodig, al is het maar om zeker te zijn van uw zaak. 

We helpen u graag verder om de juiste beschermende LED verlichting uit te kiezen. Bij normaal gebruik is het ruim voldoende om een sproeivrije en stofvrije IP65 LED lamp te kopen. Buiten een stof- of vochtrijke omgeving hoeft een lagere IP-waarde ook geen problemen op te leveren. 

Het ruime aanbod aan LED lampen in de webwinkel van VoordeelLED zal voor elke situatie de juiste oplossing hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld een brede keuze aan LED TL verlichting en LED highbay verlichting welke zijn voorzien van een IP65 waardering. Bekijk het direct: