Blog

Hoeveel LED panelen heb ik nodig? (Aantal per m²)

hoeveel led panelen nodig per m2

Stel dat u een grote hoeveelheid LED panelen wil kopen voor een kantoor, school of grote zaal. Of simpelweg eenzelfde soort zuinige verlichting wil aanschaffen voor meerdere ruimtes. Hoeveel heeft u er dan eigenlijk nodig?

De beste methode om te bepalen hoeveel LED panelen nodig zijn per vierkante meter, is door de volgende formule toe te passen: Gewenste lichtopbrengst (aantal Lux) gedeeld door de lichtopbrengst van het LED paneel (aantal Lumen). Deze waarde corrigeert u vervolgens voor de hoogte van het (systeem)plafond.

Voor zakelijk gebruik heeft u te maken met geldende regulering: er moet een minimale lichtopbrengst in een werkruimte worden aangehouden. Deze zijn beschreven in de NEN-EN 12464-1 norm voor LED lichtwaarden. Dit kan u als uitgangspunt nemen voor de ideale lichtopbrengst in bijvoorbeeld een kantoorruimte.

Afhankelijk van het formaat van een LED paneel en de kwaliteit van de lichtopbrengst (aantal lumen) bepaalt u het benodigde aantal panelen per m². Een goede kwaliteit LED paneel levert meer licht op. Om u te helpen hebben we alvast een voorselectie gemaakt voor maximale lichtkwaliteit. Bekijk ons actuele aanbod aan hoogwaardige LED panelen in de VoordeelLED webshop:

Bekijk hier onze LED panelen.

Juiste aantal LED panelen kiezen

Om beter te begrijpen hoeveel LED panelen het juiste aantal is voor uw specifieke situatie, moet er voornamelijk gekeken worden naar verlichtingsbehoeften, de helderheid en de afmetingen van de panelen, maar ook de optimale plaatsing.

Om te komen tot de optimale hoeveelheid LED panelen per vierkante meter, lopen we eerst de volgende simpele stappen langs om de lichtbehoefte te kunnen bepalen:

Lichtbehoefte bepalen

Afhankelijk van de functie van de ruimte zal het benodigde aantal panelen afwijken. De lichtbehoefte voor een specifieke ruimte kan voor een zakelijke functie worden bepaald aan de hand van bestaande richtlijnen.

Check het lichtniveau per LED paneel

Elk LED paneel heeft een specifieke lichtsterkte. Deze wordt in de webwinkel van VoordeelLED bijvoorbeeld aangegeven met het aantal Lumen. Deze waarde heeft u nodig voor het bepalen van het optimale aantal panelen.

Lichtplan maken

Een goede lichtverdeling en plaatsing van de lichtbronnen is essentieel om te bepalen welk formaat en soort LED panelen juist is voor uw behoeften. Afhankelijk van het lichtplan zullen afmetingen, lichtsterkte en lichtkleur van de gekozen panelen afwijken.

Overweeg ondersteunende verlichting

Naast LED panelen in bijvoorbeeld een systeemplafond van een kantoor kunnen ook bureaulampen, LED verlichting gemonteerd rond het bureau of op wanden een verschil maken. Overweeg wat er nodig is. Houd ook rekening met het bestaande daglicht. Een professionele lichtontwerper kan hierbij helpen.

Aantal LED panelen per vierkante meter

Een gemiddeld formaat Nederlands kantoor van 100m² behoeft een lichtsterkte van zo’n 500 lux, wat neer komt op een benodigd aantal LED panelen van minimaal 13 stuks (elk gemiddeld 4000 Lumen).

Om het aantal LED panelen te kunnen berekenen gebruiken we de beginwaarden: het aantal vierkante meter van de ruimte en de lichtbehoefte (in Lux). We vermenigvuldigen deze waarden met elkaar om te komen tot het benodigde aantal lumen: 100m² x 500 Lux = 50.000 lumen.

Laten we uitgaan van een standaard formaat LED paneel van 60 x 60 cm (vierkant) of 120 x 30 cm (rechthoekig), welke per lichtbron allebei gemiddeld 4000 lumen produceren.

We delen het benodigde aantal Lumen door het aantal Lumen per LED paneel: 50.000 Lumen / 4000 Lumen = 12,5 panelen. Er zijn zodoende minimaal 13 LED panelen nodig voor een open kantoorruimte van gemiddeld 100 vierkante meter.

Voor de belangrijkste formaten LED panelen kunnen de volgende gemiddelden worden aangehouden voor het aantal benodigde aantal LED panelen (aantal Lumen is geschat):

  • LED paneel 30 x 30 cm (1500 Lm): 1 lichtbron per 4m²
  • LED paneel 30 x 60 cm (2000 Lm): 1 lichtbron per 6m²
  • LED paneel 60 x 60 cm (3000 Lm): 1 lichtbron per 7m²
  • LED paneel 60 x 60 cm (4000 Lm): 1 lichtbron per 8m²
  • LED paneel 30 x 120 cm (4000 Lm): 1 lichtbron per 8 m²
  • LED paneel 60 x 120 cm (6000 Lm): 1 lichtbron per 10m²

Denk aan de lichtnormering voor kantoren

Om de juiste lichtsterkte te kiezen is het belangrijk om eerst het benodigde aantal Lux per ruimte te verkrijgen. Deze waarden toveren we niet uit de hoge hoed, maar kan worden gebaseerd op de geldende wettelijke lichtnormering voor zakelijke verlichting.

De NEN-EN 12464-1 norm voor gemiddelde LED lichtsterkte kan gebruik worden als handvat om de minimale lichtbehoefte van een ruimte te bepalen. De richtlijnen kunnen verschillen per type ruimte, maar ook het soort werk dat wordt verricht.

Een architect met technische tekeningen (of bijvoorbeeld een horlogemaker) behoeft een grote lichtsterkte (aantal Lux) dan een gemiddeld kantoor met computers. Tegelijk hoeft er op de gang en het toilet (of bijvoorbeeld de kantine) veel minder fel licht aanwezig te zijn.

De onderstaande tabel weergeeft de gemiddelde Lux waarden per ruimte, waarmee u het aantal LED panelen kan gaan bepalen:

RuimteLuxRuimteLux
Kantoor500Kantine200
Vergaderruimte500Toilet100
Klaslokaal300Magazijn / Ospslag100
Collegezaal500Gangpad opslag150
Tekenruimte800Inpakruimte300
Gang100Verkoopruimte300
Receptie300Kassa500
Lift100Trappenhuis100
Parkeergarage75Laboratorium500

Overweeg LED dimmers en sensoren

Voor een grotere zakelijke lichtbehoefte is het logisch om samen te werken met een professionele lichtplanner. Deze kan een plan voor u opstellen, vaak aan de hand van lichtsimulaties en professionele lichtsoftware.

Een goede lichtplanner zal ook oplossingen aandragen voor het installeren van LED dimmers en lichtsensoren. Hierdoor gaan LED panelen veel langer mee en zal de totale energieconsumptie van de verlichting in de ruimte sterk dalen.

Er is veel mogelijk op het gebied van slimme verlichting. Zo kunnen LED dimmers dynamisch (met software) worden aangepast op de dag-nacht cyclus van dat moment. Maar is het ook mogelijk om de lichtkleur en -sterkte aan te passen naar behoefte. Kies bijvoorbeeld een presentatie-modus voor de verlichting in de ruimte tijdens een vergadering met een beamer.

Het monitoren en reguleren van de LED panelen is een stuk efficiënter en qua stroomverbruik ook behoorlijk voordelig ten opzichte van ‘domme’ LED verlichting. Wie slim is met het kopen van LED panelen, overweegt dus ook de opties rondom LED dimmers en andere slimme bespaarmethodes.

Professionele LED panelen kopen

Het mag duidelijk zijn dat het juiste aantal LED panelen per vierkante meter sterk uiteen kan lopen. Te weinig LED panelen kopen en u zit met een onderbelichte, donkere binnenomgeving opgescheept. Tegelijk kunnen te veel LED panelen zorgen voor verblinding of overbelichting, maar ook voor overmatig veel energieverbruik.

Bij het kopen van LED panelen voor een relatief grote ruimte (of meerdere ruimtes) is het belangrijk om eerst goed uit te rekenen hoeveel lichtbronnen ideaal zou zijn. Dit kan u zelf doen, of hiervoor kunt u een lichtexpert inhuren die een lichtplan opstelt voor uw individuele situatie.