Blog

5 simpele manieren om een LED lamp te herkennen

manieren om een LED-lamp te herkennen

Soms is het relatief lastig om te bepalen met welke soort verlichting u precies te maken heeft. Een zuinige LED lamp herkennen is echter minder ingewikkeld dan u op het eerste gezicht zou denken. Verschillende simpele trucjes kunnen u helpen om snel LED lichtbronnen te identificeren.

Over het algemeen zijn LED lampen te herkennen aan de vermelding van het woord ‘LED’ op de verpakking of de lichtbron zelf. Ook het relatief lage Wattage, de hoge lichtproductie in Lumen en de afwezigheid van warmte bij het branden helpen bij het herkennen van een LED lamp.

Wil u er zeker van zijn dat u te maken heeft met LED verlichting van hoge kwaliteit? We nodigen u uit om een kijkje te nemen in de webwinkel van VoordeelLED. Hier kunt u de grote variatie aan LED lichtbronnen bekijken. Koop tegen een voordelige prijs de LED lamp die bij u behoeften past:

LED lampen bekijken

Afbeelding van Noxion Led kogellamp met verpakkingsdoos

1. Kijk op de verpakking (of in de beschrijving)

De makkelijkste methode om te weten of u te maken heeft met een LED lamp werkt het beste als u nog beschikking heeft over de verpakking. Het doosje van de lamp zal altijd vermelden met welk type verlichting u te maken heeft.

Koopt u online een nieuwe lamp, dan zal er ergens in de titel van het product ‘LED’ moeten staan. Is dit niet het geval, dan zal dit altijd ergens in de productbeschrijving of de kenmerken van de lamp alsnog vermeld staan.

Er zijn echter nog een aantal andere snelle manieren om een LED lichtbron te herkennen, ook als u te maken heeft met een bestaande lichtbron zonder verpakking. Controleren van het wattage is hierbij de meest logische methode.

2. Een relatief laag aantal Watt (W)

In vergelijking met andere soorten lampen zullen LED lichtbronnen een lager vermogen hebben. Met andere woorden: het aantal Watt (W) is over het algemeen vrij laag in vergelijking met gloeilampen, spaarlampen of halogeen spotjes.

Een standaard ouderwetse gloeilamp van 25 Watt is bijvoorbeeld vergelijkbaar met een even grote LED lamp van slechts 2 of 3 Watt. Dat is slechts 10% van het verbruik, een behoorlijke besparing!

Beide lichtbronnen zullen evenveel licht produceren van ruwweg dezelfde kwaliteit en intensiteit. Deze lichtsterkte wordt over het algemeen gemeten in Lumen (lm).

Het aantal Lumen zal aangeven hoeveel licht een individuele lamp kan produceren. Het is samen met het Wattage van de lamp een goede indicator om LED verlichting aan te herkennen. Ook dit zal vaak op de lamp zelf vermeld staan.

3. Check de lichtproductie in lumen (lm)

Hoeveel licht een lamp produceert wordt door fabrikanten vaak uitgedrukt in het aantal lumen (lm). Vergelijken we de lumenwaarden met het aantal Watt van een lamp, dan kunnen we bepalen hoe efficiënt een lichtbron is. Hoe meer lumen, hoe meer licht.

Zowel gloeilampen, spaarlampen, halogeen spotjes en LED lampen gebruiken lumen om lichtproductie uit te drukken. Het aantal Watt van deze verschillende soorten lichtbronnen verschilt echter sterk.

Het aantal lumen per Watt is bij LED lampen is over het algemeen een flink stuk hoger dan van bijvoorbeeld gloei- of spaarlampen. Met andere woorden, een standaard LED lamp kan met minder Watt méér licht produceren. Dit maakt de lamp efficiënter.

Afhankelijk van de fabrikant produceert een LED lamp 75 tot ruim 100 lumen per Watt. Tegelijk behalen klassieke gloeilampen halen gemiddeld slechts zo’n 15 lumen per Watt.

Nu snapt u direct waarom LED lampen over het algemeen duurder zijn dan spaarlampen, terwijl ze een lager Wattage (aantal Watt) hebben. LEDs produceren licht simpelweg op een zeer efficiënte manier!

4. Controleer het label op de lichtbron

Op het metalen of plastic deel van een lamp staan soms een aantal letters en cijfers vermeld. Deze bevatten informatie over het type product, maar kunnen afhankelijk van de lichtbron ook het aantal Watt, het Voltage en de stroomfrequentie (220-240V op 50/60Hz in Europa) het aantal lumen (lm), of de lichtkleur in Kelvin (K) aangeven.

Op een lamp staat ook het type fitting vaak vermeld, zoals een E27 of E24 schroeffitting. Bij een tweepins fitting kan er bijvoorbeeld een GU5.3 fitting vermeld staan. Al deze fittingen kunnen zowel LED fittingen zijn als gloeilamp fittingen (E27, E24), of juist halogeen fittingen (GU5.3) zijn.

De informatie die is geschreven op de lichtbron hoeft niet per definitie direct de term LED te vermelden. Wel is het mogelijk om met het aantal Watt en lumen te begrijpen of het gaat om een LED lichtbron of een minder zuinige spaar- of gloeilamp.

5. Warmteproductie van de lamp

Een gloeilamp of halogeen lamp zal na enkele minuten branden erg heet worden, terwijl een LED lamp gewoon helemaal koel blijft. Wordt de lichtbron toch een beetje warm na enkele minuten, dan is de kans groot dat het gaat om een spaarlamp. Deze warmt na enige tijd slechts gedeeltelijk op.

Natuurlijk is het niet aan te raden om een erg warme (gloei)lamp aan te raken. Hierdoor kan u uw vingers verbranden, of op zijn minst pijn doen. Kijk dus altijd erg uit voor uw vingers wanneer deze herkenningsmethode wordt gebruikt!

Vaak kunt u ook ruiken of van een afstandje al voelen hoe warm een lamp is. Heeft deze ongeveer een half uur aan gestaan, dan kan u met zekerheid zeggen of het gaat om een LED lichtbron (blijft koud), spaarlamp (warmt een klein beetje op), of juist een halogeen- of gloeilamp (worden erg heet).

Zuinige LED verlichting kopen

Bij veel mensen staan LED lampen nog altijd bekend als een nieuwe techniek. Niets is echter minder waar. Er zijn vele variaties aan LED lichtbronnen die elke mogelijke lichtbehoefte kunnen vervullen tegen een fractie van het energieverbruik van ‘ouderwetse’ spaarlampen.

Zelfs de minst zuinige LED lampen kunnen ten opzichte van een (toch al redelijk zuinige) spaarlamp minimaal 50%, tot mogelijk zelfs 90% aan energiekosten besparen. Bovendien gaan LED lampen ten minste 3 tot 5 keer langer mee dan spaarlampen, tot wel 50.000 branduren (zo’n 25 jaar).

Investeren in hoogwaardige verlichting met LED techniek zal dus zeker niet teleurstellen. Bij VoordeelLED hebben we al veel mensen blij mogen maken met de door ons geselecteerde topproducten. In onze webwinkel is voor elke lichtbehoefte een LED lamp van hoge kwaliteit te vinden, neem zelf eens een kijkje door hieronder verder te navigeren:

LED panelen bekijken