Blog

Wat is SMD bij LED verlichting? Waarvoor wordt het gebruikt?

SMD-LED-licht

Het is soms lastig om verschillende soorten en technieken voor LED verlichting uit elkaar te houden. U bent de term SMD LED recent ergens tegengekomen en bent benieuwd wat de betekenis en functie van deze variant aan LED verlichting precies is. We helpen u graag aan een simpele uitleg.

Ten opzichte van de eerste generatie zogenoemde Direct In-line Package (DIP) LED verlichting wordt SMD LED gezien als een relatief nieuwe, geavanceerde vorm van LED techniek. Surface Mounted Diode (SMD) is de kleinere variant van de vergelijkbare Chip-On-Board (COB) LED techniek, waarbij meerdere LEDs op één oppervlak bij elkaar worden geplaatst.

Dit overzicht helpt u in simpele termen om deze zogenoemde SMD LED techniek wat minder mysterieus te maken. Het belangrijkste wat u moet weten: SMD is net als het vergelijkbare COB LED een relatief nieuwe en efficiënte LED techniek.

Bent u op zoek naar LED lampen van hoge kwaliteit? VoordeelLED biedt de beste LED verlichting aan tegen een eerlijke prijs. Bekijk de mogelijkheden direct in onze webwinkel:

SMD LED betekenis

De term SMD staat voor Surface Mounted Diode (SMD). Een SMD LED is altijd een combinatie van verschillende individuele LED lichtbronnen die zonder draden of kabels permanent op een aluminium printplaat worden gesoldeerd. De SMD LED chip wordt verpakt in epoxyhars of siliconen.

SMD LED is dus een technische afkorting voor een specifiek type Light Emitting Diode (LED) verlichting. De techniek is ruwweg te vergelijken met het direct solderen van specifieke onderdelen op een moederbord van een computer, maar dan voor een LED lichtbron.

Regelmatig zal u de term ‘in het wild’ tegenkomen in combinatie met een reeks getallen, welke verwijzen naar de dimensies in millimeter (mm). Zo is bijvoorbeeld een 5050 SMD LED strip een referentie naar de exacte afmeting van een LED strip, in dit geval van 5,0 x 5,0 mm.

SMD LED toepassingen

In een moderne wereld met veel vraag naar hoogwaardige, zuinige verlichting zijn SMD LEDs enorm populair geworden in een kort tijdsbestek. De lichttechniek is de standaard keuze voor een breed scala aan toepassingen, vooral vanwege de vele voordelen die de techniek kan bieden.

SMD LED verlichting is onder meer terug te vinden in commerciële verlichting als LED panelen, LED high-bay lampen, LED downlights, of bijvoorbeeld LED track lights. De techniek wordt gebruikt in verlichting voor werkplaatsen, kantoren, winkels, maar wordt ook gewoon in de LED lampen in en rondom uw huis toegepast.

Ook in allerlei toepassingen voor industriële productie zijn er oneindige functies voor SMD LEDs te bedenken. In vele soorten elektronica, voertuigen, en zelfs medische apparaten worden SMD LED lichtbronnen veelvuldig gebruikt.

Voordelen van SMD LED techniek

Het zeer brede scala aan toepassingen van deze lichttechniek is niet geheel zonder reden. De zogenoemde ‘nieuwe generatie’ LED verlichting wordt op vele manieren toegepast om de vele voordelen die de techniek biedt ten opzichte van de alternatieven.

De belangrijkste redenen voor fabrikanten om SMD LED techniek te verkiezen boven andere technieken zijn als volgt samen te vatten:

 1. Compactheid: Het kleine formaat van een SMD LED maakt het de ideale lichttechniek voor apparaten en toepassingen waarbij ruimtebesparing essentieel is. Hierdoor zijn creatieve en flexibele lichttoepassingen mogelijk geworden.
 2. Lichtkwaliteit: SMD levert een betere helderheid en kleurprecisie ten opzichte van alternatieven, wat in de praktijk zorgt voor een betere lichtervaring voor gebruikers.
 3. Integratie: De printplaat technologie maakt de integratie met voornamelijk elektronica voor fabrikanten een stuk makkelijker. Dit maakt fabrieksprocessen goedkoper en sneller.
 4. Efficiëntie: SMD LEDs zorgen voor minder energieverbruik ten opzichte van alternatieve lichttechnieken. Hierdoor kan er worden bespaard op de energierekening en is het gebruik van de lichttechniek aantrekkelijker voor gebruikers.
 5. Robuustheid: De LED chip is beter bestand tegen vibraties en schokken, waardoor SMD LEDs gemiddeld genomen langer mee kunnen dan andere lichttechnieken. Ook kunnen ze hierdoor in meer toepassingen worden gebruikt.
 6. Diversiteit: De lichttechniek is beschikbaar in vele lichtkleuren en kleurtemperaturen. Samen met het kleine formaat maakt dit van SMD LEDs een aantrekkelijke optie voor een breed scala aan lichttoepassingen.

SMD LED vs. COB LED

Na de ‘eerste generatie’ DIP LEDs is een nieuwe generatie lichttechnieken op de markt gekomen. Hieronder vallen zowel de SMD LED als COB LED techniek, waardoor de twee vaak met elkaar worden vergeleken.

Om een beter beeld te krijgen van de belangrijkste verschillen tussen de twee technieken in praktisch opzicht, volgt hieronder een korte vergelijking:

 • Formaat: SMD LEDs zijn over het algemeen kleiner in formaat dan COB LEDs. Hierdoor biedt SMD LED een grotere flexibiliteit en diversiteit in productie en ontwerp.
 • Toepassing: Directioneel licht is de specialiteit van SMD LEDs, terwijl voor omnidirectioneel licht vooral COB LEDs worden gebruikt. LED spotjes zijn perfect voor SMD, terwijl uniforme lichtverspreiding ideaal is voor COB.
 • Helderheid: COB heeft gemiddeld genomen een hogere lumen output. Gemiddeld 50 tot 100 lumen per Watt voor SMD, maar minimaal 80 lumen per Watt voor COB. COB is dus vrijwel altijd helderder.
 • Warmteregulering: COB LED zal iets meer warmte produceren dan SMD LED, voornamelijk vanwege het feit dat de techniek individuele LED chips compacter bij elkaar plaatst. Dit maakt warmteregulering bij COB LEDs belangrijker om dezelfde prestaties langdurig te behouden.
 • Kosten: Voor productie zijn SMD LEDs vaak kosten-efficiënter vanwege de verschillen in productiemethoden en het aantal LED chips dat wordt gebruikt. COB LEDs zijn gemiddeld genomen wat duurder om te produceren.

Kiezen voor SMD LED verlichting

De zogenoemde ‘tweede generatie’ LED techniek is een zeer populaire keuze voor een brede variatie aan lichttoepassingen. Zogenoemde Surface Mounted Diode (SMD) LEDs zijn (veelal onopvallend) terug te vinden in vele soorten LED lampen en producten.

Het kleine formaat en de flexibiliteit van de zuinige lichttechniek zorgt voor veel kansen tot energiebesparing in de industriële wereld, maar is ook gewoon te vinden bij u thuis. Samen met het ‘grotere’ alternatief COB LED wordt SMD LED ook vandaag de dag nog in zeer veel situaties gebruikt.

Wil u zelf kennis maken met de voordelen die hoogwaardige LEDs in uw situatie kunnen bieden? In de webwinkel van VoordeelLED hebben we alvast een voorselectie gemaakt van de beste nieuwe generatie LED technieken. Ons team helpt u graag om een keuze te maken!

Bekijk direct ons actuele aanbod aan hoogwaardige LED verlichting in de webshop