Blog

Wat is COB LED? Waarvoor worden deze LED strips gebruikt? 

COB LED-lamp

LED techniek staat niet stil, maar maakt constant vernieuwingen en verbeteringen door. COB LED strips zijn een goed voorbeeld van de manier waarop Light Emitting Diode (LED) verlichting langzaam maar zeker beter wordt. 

COB LEDs zijn een vorm van verlichting waar wellicht niet iedereen elke dag bij stil staat. Maar zonder dat u het weet zal u het waarschijnlijk al vaak zijn tegengekomen. Zowel voor commercieel als industrieel gebruik wordt het gebruik van COB LED strips steeds populairder. 

Maar wat is COB LED nu eigenlijk, en hoe verschilt de techniek van andere veelgebruikte soorten LED strips (zoals SMD of DIP)? We bespreken in dit overzicht de betekenis van de term COB, leggen uit hoe het product werkt, waarvoor het veelal wordt gebruikt en wat de belangrijkste voordelen zijn. 

Wil u direct LED producten met COB techniek kopen in verschillende varianten? Dan nodigen we u uit om de webwinkel van VoordeelLED te bezoeken. Hier krijgt u een goed idee van de mogelijkheden van hoge kwaliteit LED verlichting.

Wat is een COB LED lamp? (Betekenis)

Bij LED verlichting staat de afkorting COB voor “Chip On Board”, een unieke verlichtingstechniek die voornamelijk in LED strips wordt gebruikt. COB LED strips maken gebruik van een grote hoeveelheid zeer kleine LED lichtbronnen, welke zo dicht bij elkaar zijn geplaatst dat ze niet van elkaar te onderscheiden zijn. 

Individuele LED units van COB LED strips zijn niet langer zichtbaar als individuele lichtbron in een LED strip, maar produceren de vele kleine LED lampen hun licht als één uniforme, krachtige lichtbron. COB LED verlichting wordt in direct contact geplaatst met het substraat om een efficiënte, uniforme reeks aan LED lampen te verkrijgen. 

De term COB (Chip on Board) refereert naar de manier waarop de LED unit geproduceerd is. Kenmerkend zijn de zeer grote dichtheid aan LED lichtbronnen die met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden zijn. In principe worden deze in een ronde vorm bij elkaar geplaatst. 

De LED techniek maakt gebruik van een fosfor coating, waarvan de chemische samenstelling zorgt voor een specifieke soort licht en een unieke kleurtemperatuur. De chip in COB LED strips produceert licht met een blauwe kleur, welke de fosfor coating omzet naar een witte kleur. 

Waarvoor wordt COB LED gebruikt?

COB LED techniek wordt in een breed aantal diverse functies toegepast. Het is langzaam maar zeker de standaard geworden voor lichttoepassingen die een grote helderheid benodigen op een relatief klein verlichtingsoppervlak. 

Hierdoor is COB LED een populaire techniek in verschillende vormen van verlichtingsarmaturen. Denk aan toepassingen als inbouwspots, railverlichting, of bijvoorbeeld schijnwerpers. Maar ook voor de lampen van auto’s worden ze gebruikt. 

Ook de industrie maakt graag gebruik van COB LED. Kwekers in de tuinbouw die een specifiek lichtspectrum behoeven hebben veel voordeel van de flexibiliteit van de lichttechniek. Ook de wegenbouw en straatverlichting maakt graag gebruik van de hoge efficiëntie. 

Verder wordt COB LED ook veel verwerkt in verschillende soorten producten. Denk aan zaklampen, lichtstrips, maar ook aan medische en wetenschappelijke verlichting. 

Belangrijkste voordelen van COB LED licht

COB LED techniek helpt een enorme hoeveelheid ruimte te besparen in de kleine oppervlakte die LED verlichting gebruikt voor de productie van licht. Dit brengt een reeks voordelen met zich mee, welke de eerder genoemde functies van COB LED mogelijk maken. 

De belangrijkste voordelen van COB LED verlichting ten opzichte van andere LED technieken bestaan onder meer uit de volgende factoren: 

  1. Helderheid: COB levert een merkbaar helderder licht. Dit zorgt voor een grotere lichtsterkte en maakt de LED techniek een hogere lumen output dan soortgelijke LED technieken. 
  1. Compactheid: Ondanks de verbetering in helderheid wordt dit uitgevoerd op een kleiner oppervlakte. Hierdoor zijn LED lampen die gebruik maken van COB techniek een stuk kleiner in formaat, waardoor ze beter geïntegreerd kunnen worden in verschillende soorten lampen. 
  1. Hittemanagement: De hitte kan zich beter verspreiden door de manier waarop de LED chip is opgebouwd. COB LED verlichting heeft vaak zeer goede hitteregulatie door deze opbouw, wat het risico op oververhitting minimaliseert en de levensduur kan helpen verlengen. 
  1. Flexibiliteit: Meer lichtontwerpen en armaturen kunnen gebruik maken van COB door de compactheid van de techniek. Ook is de kwaliteit van het licht beter wanneer er wordt overgeschakeld naar verschillende lichtkleuren. 
  1. Verblinding: COB techniek helpt verblinding van LED te minimaliseren door het unieke ontwerp. Doordat LED lichtbronnen zeer dicht op elkaar worden geplaatst kan het licht meer evenredig en uniform worden verspreid. Het lichtcomfort is hierdoor een stuk beter. 

COB vs. SMD vs. DIP

Ten opzichte van alternatieven als Surface Mounted Device (SMD) en Dual In-line Package (DIP) is de dichtheid van de lichtbronnen groter, waardoor het maximale aantal lumen bij COB LED strips beter zal zijn. Hierdoor kan er op een kleiner oppervlak een grotere lichtsterkte worden bereikt van hogere kwaliteit. 

Ten opzichte van SMD LED strips kunnen COB LED strips 8,5 keer meer LED lichtbronnen bevatten op eenzelfde oppervlak. Vergelijken we COB LED verlichting met DIP LED strips, dan is de dichtheid van LED lichtbronnen maarliefst 38 keer groter. 

Wie gaat voor de maximalisatie van helderheid en flexibiliteit van de LED verlichting kiest hierom altijd voor COB LED techniek. SMD of DIP LED verlichting hebben ook hun bestaansrecht, maar de output van het aantal lumen op een kleiner oppervlak is in principe beter bij COB LED. 

COB LED: Een nieuwe generatie LED techniek

Waar we vroeger vooral LED verlichting zagen waarbij de individiduele lichtpunten nog zichtbaar waren, is dat danzij de opkomst van onder meer COB LED techniek niet langer het geval. De vooruitgang in LED kwaliteit zorgt voor een brede hoeveelheid toepassingen en voordelen. 

Dankzij de grote helderheid en compactheid van de zogenoemde “Chip On Board” LEDs is efficiëntie en de functionaliteit van LED techniek in brede zin verbeterd. LED strips van deze soort kunnen een grote hoeveelheid lichtpunten in een zeer klein oppervlak kwijt. 

Ook bij VoordeelLED zijn er verschillende soorten LED producten te verkrijgen die gebruik maken van de compacte, heldere COB LED techniek. We nodigen u graag uit om onze webwinkel eens te bezoeken om te zien wat er zoal mogelijk is op gebied van LED producten. 

Bekijk de webshop van VoordeelLED direct door hieronder verder te navigeren naar de verschillende categorieën: