Blog

E27 LED lamp kopen: Waarop moet u letten? 

LED lamp

Groter is beter, en bij het kopen van een E27 LED lamp is groot het sleutelwoord. De populaire standaard voor LED verlichting is naast het kleinere E14 LED lamp wellicht de meest gebruikte vorm van de LED schroeflamp. Veel soorten LED armaturen maken gebruik van de E27 standaard. 

Zowel in huishoudens, winkels, kantoren als industriële omgevingen wordt de E27 LED standaard fanatiek gebruikt. De veelzijdige en zeer zuinige vorm van verlichting zal u nooit in het donker laten staan: het is een betrouwbare, efficiënte standaard die elke ruimte moeiteloos helpt te verlichten. 

In dit overzicht leggen we u de basis van E27 LED verlichting uit. We vertellen de betekenis achter de term E27, geven enkele voorbeelden van verschillende soorten E27 lampen, lichten de belangrijkste verschillen toe tussen E14 en E27 en geven enkele praktische koopadviezen. 

Wil u direct het brede aanbod aan E27 LED verlichting van VoordeelLED bekijken?

Wat is een E27 LED lamp? (Betekenis)

De E27 standaard is een populaire soort fitting voor LED lampen, welke een diameter van 27 millimeter hebben. E27 LED verlichting staat ook wel bekend als de ‘grote fitting’. Hier tegenover staat de E14 LED lamp, met een diameter van 14 millimeter ook wel bekend als de ‘kleine fitting’.  

De term E27 is gemakkelijk te begrijpen. De letter E staat voor Edison, het specifieke type schroefdraad waarmee deze soort LED lampen in de armatuur worden bevestigd. Het getal 27 refereert in dit geval aan de diameter van de fitting (in millimeters). 

Een veelgestelde vraag is hoeveel Watt een E27 LED lamp heeft. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat de term E27 enkel refereert naar het type schroefdraadfitting, niet naar het vermogen van de LED lamp. Over het algemeen zijn E27 LED lampen beschikbaar in verschillende variaties, van 2 Watt tot 100 Watt.  

Hierop moet u letten bij het kopen van E27 LED 

Allereerst is het belangrijk om te controleren of u wel echt een E27 fitting nodig heeft voor uw armatuur. Vaak staat dit vermeld op een sticker bij de lamp, of staat dit klein aangegeven op de oude lichtbron. Bij een nieuwe lichtarmatuur is er waarschijnlijk een handleiding aanwezig die duidelijk vermeld welke fitting u nodig heeft. 

Bent u er zeker van dat u een E27 LED lamp nodig heeft, dan kunnen we gaan winkelen. Veel verschillende kenmerken en producten kunnen uw keuze voor de ideale E27 LED verlichting mede bepalen. De belangrijkste factoren in uw koopbeslissing die u altijd zal tegenkomen zijn de volgende: 

  • Vermogen: Hiermee bedoelen we het aantal Watt, of het te verwachten energieverbruik van de nieuwe lichtbron. Ten opzichte van gloeilampen, spaarlampen of halogeen is het vermogen van LED verlichting zeer laag. Een wattage van 5 tot 15 Watt is vaak ruim voldoende voor standaard gebruik. Hogere wattages kunnen nuttig zijn voor meer lichtopbrengst of specifieke industriële behoeften. 
  • Lichtopbrengst: Het aantal lumen of lux (lumen per vierkante meter) die een E27 lichtbron zal produceren. Een hogere lichtopbrengst hoeft niet per definitie een betere lichtkwaliteit op te leveren: het zegt alleen iets over de helderheid van de lichtbron. Voor bedrijven zijn er geldende normeringen rondom de wenselijke lichtopbrengst in een ruimte. Hiervoor gebruikt men de NEN-EN 12464-1 standaard voor binnenruimtes en NEN-EN 12464-2 voor werkomgevingen in de buitenlucht. 
  • Kleurtemperatuur: Deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K). In veel gevallen is een standaard warm wit licht (3000K) geschikt voor algemeen gebruik. Voor comfortabele of ontspannen ruimten is een dimbare E27 LED lamp een mogelijkheid, in combinatie met een warmer type licht met lagere Kelvin waarden (1500K-2700K) geschikt. Koel wit licht (4000K+) is geschikt voor omgevingen waar gewerkt wordt en focus belangrijk is. 

Hoe werkt een E27 fitting? 

Een E27 gloeilamp of spaarlamp kan direct worden vervangen door een E27 LED lamp, deze werkt namelijk gewoon op 230V. Een oude E27 lamp kan met een handomdraai worden verwijderd uit de fitting. Plaats de E27 LED lamp in de fitting door deze op eenzelfde manier in de fitting te draaien. 

Schroeffittingen zoals deze gebruikt worden bij E27 lampen zijn wellicht de meest gebruiksvriendelijke fitting soorten die op de markt te vinden zijn. 

U kunt zonder problemen een nieuwe E27 LED lamp aanraken met uw vingers, dit vormt geen enkel probleem en is geen risico voor u of de kwaliteit van de lichtbron. 

Let bij het vervangen van de oude E27 lamp uiteraard wel op dat u niet te veel druk zet op het glas van de lamp zelf tijdens het in- en uitdraaien van de lichtbron. Het gaat om breekbare producten en een ongeluk zit in een klein hoekje. 

Dimbare E27 LED lampen 

Er zijn verschillende varianten E27 LED lampen te koop die dimbaar zijn. Een LED dimmer geeft de gebruiker de mogelijkheid om de helderheid van een lichtbron aan te passen naar wens. Dit is niet alleen prettig in gebruik, maar kan ook helpen om de toch al zeer efficiënte LED lamp nog een tikje zuiniger te maken. 

Een simpele E27 LED lamp zal 3 standen hebben voor dimbaarheid die de lichtintensiteit reguleren. Er bestaan echter ook meer precieze schakelaars, waarbij u de helderheid van een lichtbron zelf kunt beïnvloeden met een dimmer (0 – 100% lichtsterkte). 

Andere dimbare variaties maken gebruik van een ingebouwde sensor. Ook hiermee kunt u de helderheid van een lamp beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een E27 LED lamp met ingebouwde bewegingssensor, welke helderder wordt op het moment dat er beweging is in de ruimte. Ook een schemersensor (dag/nacht), of een timer behoren tot de mogelijkheden. 

Koop zuinige E27 LED verlichting bij VoordeelLED

Bij het uitzoeken van de juiste LED lamp is het soms even lastig om te wennen aan alle afkortingen en terminologie. Dat begint natuurlijk met het weten welke fitting u nodig heeft. Er bestaan immers vele soorten verschillende LED lampen. 

Een E27 LED lamp is een zeer veelgebruikte standaard die refereert naar een relatief grote schroeffitting. De standaard kleine variant (en de grootste concurrent) schroeffitting is E14 LED. De getallen zijn een indicatie voor de diameter in millimeter van de fitting. Dit kunt u gemakkelijk zelf opmeten voordat u een LED lamp koopt. 

Is deze uitleg behulpzaam geweest voor u? In de webwinkel van VoordeelLED zijn verschillende LED producten met E27 fitting te vinden. Bekijk direct ons actuele assortiment aan E27 LED lampen door hieronder verder te navigeren: