LED lichtregeltechniek: Bespaar >70% met slimme sensoren
Steeds vaker krijgen bedrijven bij inspecties te horen dat de aanwezige verlichting moet worden voorzien van besparende lichtregeltechniek. Het toevoegen van slimme sensoren aan bestaande LED verlichting moet ondernemers optimaal helpen besparen op hun energieverbruik, een besparing die al snel kan oplopen tot ruim 70% minder energieverbruik per lichtbron.
Slimme lichtregeltechnieken voor LEDs als bewegingssensoren, lichtdetectie, of programmeerbare timers zijn dan ook steeds belangrijker om toe te passen op bestaande (en nieuwe) lichtinstallaties. Gezien de grote energiebesparing die uitgaat van deze toevoegingen, is het een logische volgende stap in het verduurzamen van het bedrijfsleven.
Bij D-Lighted maken we het plaatsen van slimme sensoren gemakkelijk. Wij passen slimme lichtregeltechniek indien wenselijk toe op onze Deetronix modules. Door een armatuur van Deetronix te plaatsen waar een sensor reeds is ingebouwd, kunnen wij een bestaande lichtlijn relatief gemakkelijk ‘slim’ maken.
Klinkt slimme lichtregeltechniek voor werkverlichting als een interessante oplossing? Leer meer over onze Deetronix-productlijn in de brochure ‘Duurzaam verlichten’, of neem vandaag nog vrijblijvend contact op met een adviseur van D-Lighted voor meer informatie:
Slimme LED sensoren: De toekomst van verlichting
Slimme lichtregeltechniek maakt gebruik van verschillende typen sensoren die LED verlichting kunnen aansturen. Lijnverlichting kan op deze manier snel en gemakkelijk communiceren met elkaar, of aansturing wordt mogelijk met externe apparaten als een afstandsbediening of smartphone.
Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit elke mogelijke locatie de verlichting aan- of uit te schakelen. Of kan met een druk op de knop de programmeerbare lichtcyclus worden aangepast naar wens. Ook kan licht dankzij omgevingsdetectie aanspringen bij beweging, waarna (indien wenselijk) een veiligheidsmelding kan worden verstuurd (als onderdeel van een anti-inbraaksysteem).
Dit is slechts het topje van de ijsberg in de wereld van slimme lichtregeltechnieken. De mogelijkheden die dit soort slimme sensoren bieden voor werkverlichting zijn groot.
Voor elke behoefte en wens is een slimme sensor te bedenken. Om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en bijbehorende voordelen die deze bieden, moeten we eerst een kijkje nemen bij de meest gebruikte soorten slimme lichtregeltechnieken in de zakelijke omgeving.
Soorten slimme lichtregeltechnieken
Bedrijven die gebruik maken van werkverlichting op grote schaal, maken veelvuldig gebruik van slimme sensoren ten behoeve van energiebesparing en verbeterde functionaliteit. De meest gebruikte lichtregeltechnieken in een zakelijke context zijn onder meer als volgt:
- Bewegingsdetector: Zoals de naam doet vermoeden detecteert dit type sensor beweging in de directe omgeving. Over het algemeen zal een bewegingsdetector verlichting automatisch inschakelen wanneer het opmerkt dat er een persoon in de omgeving aanwezig is. Veel gebruikt als energiebesparende maatregel in omgevingen waar niet constant iemand aanwezig is. Denk onder meer aan gangen, opslagruimtes, kelders, of trappenhuizen.
- Aanwezigheidsdetector: Anders dan een bewegingsdetector zal een aanwezigheidsdetector ook blijven werken op het moment dat er niet wordt bewogen, maar wél iemand in de ruimte aanwezig is. Dit is erg handig in ruimtes waar aanwezige personen veel zitten, zoals kantoren, vergaderruimtes, of bijvoorbeeld klaslokalen. Verlaat de laatste persoon de ruimte, dan wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld ten behoeve van energiebesparing.
- Lichtsensor: Dit type sensoren detecteren het niveau van verlichting dat reeds aanwezig is in de directe omgeving. LED dimmers kunnen worden ingezet om de helderheid van de geïnstalleerde werkverlichting automatisch te verlagen (of verhogen). Dit voorkomt onnodig energieverbruik en eventuele problemen met verblinding door te felle verlichting. In omgevingen met veel natuurlijk licht is dit een gemakkelijke manier om energie te besparen.
- Programmeerbare timer: Timers maken het mogelijk om een specifiek ‘ritme’ in te stellen voor het aan- en uitschakelen van de werkverlichting. Dit is erg handig bij vaste werktijden, werkplek rotaties, of voorspelbare shifts. Het programmeren van de verlichting volgens een vast programma kan bovendien gemakkelijk worden aangepast via een app of in ‘de cloud’, een computer vanaf elke mogelijke locatie. Dit soort lichtprogramma’s kunnen met het seizoen mee indien wenselijk automatisch meebewegen en worden aangepast.
Voordelen van slimme lichtregeltechnieken
De belangrijkste voordelen van het implementeren van slimme lichtregeltechnieken zijn als volgt:
- Energiebesparing: Realiseer een besparing van ruim 70% per lichtbron, bovenop de besparing die uitgaat van het overstappen op zuinige LED verlichting.
- Conformeren aan eisen: Steeds vaker is het verplicht (of sterk adviseerbaar) om slimme sensoren toe te voegen aan bestaande lichtlijnen in een zakelijke omgeving. De implementatie van slimme lichtregeltechniek wordt hierdoor steeds vaker een noodzaak voor ondernemers in Nederland.
- Langere levensduur: Efficiënter gebruik van werkverlichting zorgt ervoor dat aanwezige verlichting langer meegaat. Uitval van bestaande lichtbronnen zal hierdoor afnemen en vervangen en recyclen van kapotte verlichting is minder vaak nodig.
- Veiligheid: Bewegingsdetectie kan voor onbevoegden een afschrikwekkend effect hebben op aanwezigheid in bepaalde ruimtes. Ook wordt het risico op ongelukken verminderd door het garanderen van adequate lichtniveaus op elk mogelijk moment.
- Gebruiksgemak: Voorprogrammeren van verlichting, of het gemakkelijk op afstand bedienen van werkverlichting is een grote verbetering voor het gebruiksgemak. Pas werkverlichting naar behoefte aan met een simpele druk op de knop, ook via een app of automatisch programma in ‘de cloud’.
- Duurzaam: Dankzij de gerealiseerde energiebesparing kunnen doelen rondom duurzaam ondernemen gemakkelijker worden behaald. Minder energie verbruiken is goed voor het klimaat en zorgt voor minder uitval, waardoor minder lichtbronnen ingekocht en gerecycled hoeven te worden.
Slimme sensoren toepassen op bestaande lichtlijn
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, al die voordelen die slimme lichtregeltechnieken kunnen bieden. Maar wat als ondernemers al bestaande lichtlijnen hebben en deze niet kunnen (of willen) vervangen om welke reden dan ook? In deze situatie is het nog steeds probleemloos mogelijk om slimme sensoren toe te voegen.
D-Lighted heeft de ideale oplossing ontwikkeld voor dit probleem, in de vorm van Deetronix LED retrofit modules met handige sensor base / ready-functionaliteit. De module kan in minder dan drie minuten worden geïnstalleerd op de bestaande lichtlijn, onafhankelijk van het type of merk lamp.
Door de hoge mate van compatibiliteit van onze retrofit modules, kunnen bedrijven vrijwel altijd snel aan de slag met slimme lichtregeltechnieken. De Deetronix LED retrofit module kan door een installateur snel en gemakkelijk worden toegevoegd op de bestaande spanningsrails. Hierdoor zijn er minimale kosten, welke relatief snel kunnen worden terugverdiend dankzij de extra besparingen.
Benieuwd naar de mogelijkheden die onze Deetronix-productlijn kan bieden in de context van slimme werkverlichting?
Download dan gratis onze brochure ‘Duurzame verlichting’, of neem vrijblijvend contact op met één van de medewerkers van D-Lighted: