Blog

Duurzame LED lijnverlichting: Kies circulaire retrofit modules 

De verlichting in een bedrijf verduurzamen, daar zal geen enkele ondernemer iets op tegen hebben.

Tot het moment dat er flinke kosten bij komen kijken. Investeren in een nieuwe LED lijnverlichting installatie kan dan opeens een grote barrière zijn.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. 

Dankzij het retrofitten van bestaande lichtlijnen is het mogelijk om duurzame LED lijnverlichting op een financieel aantrekkelijke wijze te realiseren.

Met onze Deetronix LED retrofit modules is het mogelijk om bestaande spanningsrails opnieuw te gebruiken, een aantrekkelijke circulaire oplossing. 

Het concept ‘retrofitten’ combineert het beste van twee werelden, zonder in te hoeven leveren op kwaliteit van de verlichting.

Het is goedkoper dan het investeren in volledig nieuwe LED lijnverlichting, terwijl het ook nog eens duurzamer is door het circulaire aspect.

Bovendien maakt het installaties gemakkelijker, wat investeringskosten verder helpt te verlagen. 

Ook van start gaan met retrofitten van de bestaande lijnverlichting?

Deetronix LED retrofit modules van D-Lighted zijn aantrekkelijk voor het vervangen van klassieke lijnverlichting én het vervangen van oudere generaties LED lijnverlichting.

Neem bij interesse vrijblijvend contact op met een adviseur van D-Lighted voor meer informatie: 

Neem contact met ons op

LED lijnverlichting verduurzamen 

Lijnverlichting is de ideale manier om grote oppervlakten te voorzien van adequate verlichting.

In de loop van de jaren heeft de wereld van verlichtingstechniek echter niet stilgestaan.

De efficiëntie van werkverlichting is er in een paar decennia sterk op vooruit gegaan. Maar ook de lichtkwaliteit van moderne lijnverlichting is tegenwoordig merkbaar beter. 

In alle opzichten is het voor ondernemers hierom aantrekkelijk om hun oude lijnverlichting te vervangen door moderne, duurzame LED lijnverlichting. Het maken van deze stap is echter niet geheel zonder praktische obstakels. 

Het recyclen van oude lichtsystemen is niet alleen een kostbare en arbeidsintensieve oplossing, maar het is ook een oplossing die slecht is voor het milieu.

De bestaande spanningsrail van de oude lijnverlichting zal in veel gevallen namelijk nog prima opnieuw te gebruiken zijn.

Door het plaatsen van retrofit modules is het makkelijker én duurzamer om de overstap te maken. 

Retrofit LED modules: Een circulaire oplossing 

Lichtlijnen vervangen op duurzame wijze kan met retrofitten als het ware op ‘circulaire’ wijze worden opgelost.

Bestaande onderdelen van de reeds geïnstalleerde verlichting worden op een slimme manier opnieuw ingezet voor een duurzame retrofit lichtmodule. 

Waar traditionele producten vooral op ‘lineaire’ wijze worden gebruikt, is de ‘circulaire’ aanpak een stuk duurzamer en milieuvriendelijker.

Ter verduidelijking leggen we hieronder kort het belangrijkste onderscheid tussen deze twee termen uit: 

 • Lineaire productkringloop:

  Grondstoffen worden gewonnen, verwerkt tot producten (zoals verlichting), deze producten worden gebruikt en aan het einde van hun levensduur weggegooid als afval. In deze kringloop worden grondstoffen uitgeput, het milieu vervuild en het klimaat belast. 
 • Circulaire productkringloop:

  Grondstoffen worden gewonnen, verwerkt tot producten die na hun levenseinde een tweede leven kunnen krijgen (middels demontage, recycling, of hergebruik), waarna de producten niet tot afval hoeven te worden verwerkt. In deze kringloop daalt de algehele behoefte aan grondstoffen en wordt het milieu (en het klimaat) minder belast.  

Bestaande spanningsrails opnieuw gebruiken 

Door te kiezen voor retrofit LED modules voor lijnverlichting, wordt het mogelijk om de bestaande spanningsrails (welke reeds is geïnstalleerd in de werkomgeving) nogmaals gebruikt in de nieuwe situatie. 

Deze spanningsrails krijgt als het ware een tweede leven. Wordt het retrofitten uitgevoerd met Deetronix LED retrofit modules, dan kan dit bovendien zonder problemen te krijgen met de NEN 3140-keuring.

Qua veiligheid en regelgeving hoeft dit dus absoluut geen problemen op te leveren. 

Het hergebruiken van de bestaande spanningsrails heeft in de praktijk meerdere voordelen: 

 • Goedkoper: Anders dan het vervangen van de gehele LED lichtlijn, hoeft de spanningsrails niet te worden gedemonteerd en vervangen door nieuwe onderdelen. Dit scheelt behoorlijk in materiaalkosten en installatiekosten. 
 • Duurzaam: Doordat er geen nieuwe spanningsrails aangeschaft hoeft te worden, wordt zowel materiaalwinning, productie, als recycling van de oude spanningsrails voorkomen.  
 • Installatiegemak: Retrofitten met Deetronix LED retro modules duurt gemiddeld 3 minuten per armatuur. Montageclips zijn geplaatst op universele positie en hierdoor geschikt voor vrijwel elk gangbaar merk spanningsrail, voor zowel TL-8 als TL-5 uitvoeringen.  
 • Energie-efficiënt: Retrofit LED modules zoals in de Deetronix-productlijn maken het mogelijk om grote besparingen op energieverbruik te behalen. Dit helpt de ecologische voetafdruk van de LED TL-verlichting te verlagen. De gemakkelijke toevoeging van slimme sensoren maximaliseert deze besparing. 
 • Levensduur: Door de bestaande spanningsrails een tweede leven te geven, kan het gebruik van deze onderdelen voor werkverlichting significant worden verlengd. Zoals eerder vermeld drukt dit (de)montagekosten en eventuele kosten voor het recyclen van oude onderdelen. 

Optimaliseren met slimme sensoren 

De milieuwinst stopt echter niet bij het verkiezen van retrofit modules boven een geheel nieuwe LED Lijnverlichting installatie.

Er kan namelijk een nóg grotere energiebesparing worden behaald door te kiezen voor Deetronix LED retrofit modules. 

Met Deetronix retro modules zal het een stuk makkelijker worden om een bestaande installatie gemakkelijk ‘slim’ te maken.

Het is namelijk mogelijk om snel en gemakkelijk (optionele) bewegingssensoren of daglichtsensoren toe te voegen. 

De sensor-ready functionaliteit, waarover onze Deetronix modules beschikken, geven gebruikers hiermee de mogelijkheid nog eens ruim 70% extra energie te besparen. Dit komt bovenop de toch al enorme besparing die uitgaat van moderne LED-techniek. 

Steeds vaker wordt vanuit omgevingsdiensten aan ondernemers gevraagd om gebruik te maken van dit soort slimme sensoren.

Het is dus belangrijk om vandaag al aan deze nieuwe ‘duurzame lichtrevolutie’ deel te nemen. Een beslissing die door de extra besparing toch al een logische stap zal zijn. 

Aan de slag met Deetronix LED retrofit modules 

Het verduurzamen van werkverlichting hoeft geen enorme investering te zijn.

Energie-efficiënt te werk gaan kan met behoud van de bestaande spanningsrails voor verlichting, waardoor kosten voor installatie en energieverbruik beiden laag zullen zijn. 

Voor bedrijven is het kiezen voor een product als Deetronix LED retrofit modules daarom een win-winsituatie. Er wordt bespaard in de portemonnee, maar ook het milieu wordt geholpen met het kiezen voor een efficiënt installatieproces als retrofitten. 

Interesse in onze Deetronix LED retrofit modules?

Of meer weten omtrent de mogelijkheden die onze productlijn weet te bieden aan ondernemers?

Download dan onze gratis brochure ‘Duurzaam verlichten’, welke hieronder met een simpele druk op de knop te downloaden is: 

Download de brochure