Blog

Ersetzen von Leuchtstoffröhren durch LED: Erhalt der CE-Kennzeichnung

Veilige zakelijke verlichting wordt gewaarborgd door keuringen en keurmerken. Zijn in het verleden TL-armaturen omgebouwd tot LED TL-verlichting, dan kunnen hier nog wel eens problemen ontstaan. Het behoud van het CE-keurmerk is hierin een veel voorkomend pijnpunt.

Installateurs die behoud van het CE-keurmerk voor hun klanten willen garanderen, kiezen veelal voor het vervangen van de complete LED armatuur. Wordt er gebruik gemaakt van Deetronix LED-Nachrüstmodule, dan wordt het keurmerk ook behouden door uitsluitend te kiezen voor retrofitten.

Om problemen met de verzekering te voorkomen, is het essentieel voor zakelijke eindgebruikers om LED verlichting te gebruiken die conform geldende NEN-normeringen is geïnstalleerd. De NEN 1010 (veiligheid van elektrische installaties in laagspanningsnetwerken) en NEN 3140 (functionaliteit van lichtinstallaties) zijn in deze context relevant.

De Deetronix LED-productlijn voor de zakelijke markt is ontworpen met de geldende regelgeving als uitgangspunt. D-Lighted maakt het voor installateurs en eindgebruikers makkelijk om het behoud van veiligheidskenmerken (zoals het CE-keurmerk) te garanderen.

Meer weten over de kansen die Deetronix producten kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact op met D-Lighted en bespreek de mogelijkheden met één van onze ervaren lichtexperts:

Kontakt

Ombouwen van TL-buis voor LED

Met de komst van de eerste generatie zakelijke LED TL-verlichting zijn in de loop van de jaren veel Nederlandse ondernemers overgestapt op het zuinige LED TL-alternatief. De besparing die uitging van LED-techniek was immers niet gering. Er kan gemiddeld zo’n 70% energiebesparing worden behaald ten opzichte van de klassieke TL-buis.

Bij het vervangen van TL-buizen door zuinige LED verlichting kan echter niet zomaar worden omgebouwd. In de praktijk verloren bedrijven die overstapten op LED TL vaak hun bestaande keurmerken (zoals het CE-keurmerk). Door TL-buizen te vervangen door LED TL ontstond er dus een  groot risico voor de ondernemer.

Bedrijven zonder de juiste keurmerken voor werkverlichting stellen zich onnodig bloot aan veiligheidsrisico’s, maar ook met problemen rondom de verzekering. Een omgebouwde LED TL-buis zonder het verplichte CE-keurmerk is immers niet gegarandeerd veilig. Zonder officieel keurmerk voldoet de verlichting niet aan de essentiële eisen die worden gesteld door de Europese Unie.

Behoud CE-keurmerk bij vervangen naar LED TL

De verantwoordelijkheid van het behoud van het CE-keurmerk ligt uiteindelijk bij de partij die de ombouw van de verlichting uitvoert. Bij het ombouwen van klassieke TL-verlichting naar LED TL-buizen vervalt in veel gevallen het CE-keurmerk. Dit kan echter gemakkelijk worden voorkomen.

Er zijn feitelijk drie verschillende opties om het behoud van het keurmerk te garanderen en te kunnen blijven voldoen aan bestaande regelgeving:

 1. Complete LED armatuur vervangen: De meest gangbare (maar ook de meest kostbare) methode is het vervangen van de gehele TL-armatuur voor een nieuwe LED-armatuur, die is voorzien van een bestaand CE-keurmerk. Hiermee ontstaan nooit problemen rondom het behoud van het keurmerk.
 2. Ombouw TL-armatuur naar LED met verklaring: Een TL-armatuur wordt omgebouwd naar LED TL-armatuur door een erkende installateur. Hierna kunnen de TL-buizen worden vervangen door LED TL-buizen, mits er na ombouw een verklaring van overeenstemming door de installateur wordt afgegeven die het CE-keurmerk garandeert.
 3. Deetronix LED-Nachrüstmodule: Vermijd de problematiek van de verloren keurmerken door te kiezen voor Deetronix modules te gebruiken voor het retrofit-proces. Hierdoor kan op een economisch aantrekkelijke en milieuvriendelijke manier worden voldaan aan de bestaande eisen die behoren tot moderne LED TL-verlichting.

Warum LED-Nachrüstmodule von Deetronix?

Voor zowel de eindgebruiker als de installateur zijn Deetronix LED retrofit modules een aantrekkelijke keuze. Deze voordelen gaan verder dan alleen het behoud van het CE-keurmerk. Uiteraard is het belangrijk om aan eisen rondom veiligheid te voldoen, maar dit is zeker niet de enige reden om te kiezen voor dit product.

D-Lighted heeft de module speciaal ontworpen vanuit vraag in de markt, bedoeld om enkele praktische problemen de wereld uit te helpen, waaronder de volgende aspecten:

 • Lichtefficiëntie: Deetronix LED retrofit modules hebben een zeer hoge lichtefficiëntie die ligt tussen de 160 en 180 lumen per watt (ten opzichte van het gemiddelde dat ligt tussen de 100 en 150 lumen per watt). Hierdoor hoeft er relatief weinig energie te worden gebruikt voor een hoge lichtopbrengst.
 • Einfacher Einbau: Installeer een module op een bestaande spanningsrails in slechts 3 tot 5 minuten. Hierdoor kunnen er snel grote volumes bestaande (LED) TL-buizen worden vervangen bij een klant.
 • Kompatibilität: Geschikt ter vervanging van zowel TL-5 als TL-8 armaturen. De modules kunnen worden gebruikt voor vrijwel alle gangbare merken. Denk aan merken als Trilux, VEKO, Philips, Regiolux, Norton, Siteco, Fluillite, RIDI en nog veel meer.
 • Slimme verlichting: De module is sensor-ready en voorzien van een ingebouwde sensor base. Hierdoor kan er bij (en na) installatie zeer snel en gemakkelijk een sensor worden geplaatst. Denk onder meer aan bewegingssensoren, timers, en soortgelijke besparende sensoren. Dit kan nog eens 70% energiebesparing voor de eindgebruiker opleveren.
 • Maximale levensduur: De hoge kwaliteit LED driver is gemakkelijk vervangbaar. Hierdoor kan er langer van een LED TL-buis gebruik worden gemaakt. Dit past goed in het concept duurzaam ondernemen en bespaart ook investeringskosten voor de eindgebruiker.
 • Aanpasbaar vermogen: Naar behoefte kan er met een DIP-switch het vermogen worden aangepast. Hierdoor is er snel op elke situatie in te spelen met eenzelfde product.
 • HACCP-geschikt: Zakelijke klanten in de voedselindustrie die te maken hebben met hogere veiligheidseisen. Deetronix LED retrofit modules zijn geschikt voor alle HACCP-omgevingen.
 • Dimmbar: Modules worden standaard dimbaar geleverd (1-10V, DALI optioneel), waar een grote energiebesparing en gebruiksvriendelijkheid vanuit gaat.
 • Garantie: Ontvang een standaard garantie van 7 jaar op Deetronix LED retrofit modules. Bij gebruik langer dan 16 uur per dag wordt een garantie van 5 jaar op de modules aangeboden.

Ontvang professionele support van D-Lighted

Bedrijven helpen overstappen van TL-buizen naar LED TL-verlichting hoeft geen kostbare of ingewikkelde ingreep te zijn. Uit de praktijk blijkt dat er bij het ombouwen van TL naar LED vaak problemen zijn met het behoud van het CE-keurmerk. Dit kan zorgen voor problemen met de verzekering.

Met Deetronix LED retrofit modules zijn problemen als deze verleden tijd. Installateurs kunnen bovendien persoonlijke, professionele support van D-Lighted ontvangen tijdens het installatieproces. Dit stroomlijnt de installatie en maakt het proces toegankelijk en stressvrij.

Interesse in de kansen die onze Deetronix productlijn kan bieden? Neem vrijblijvend contact op met één van onze professionals voor meer informatie rondom de mogelijkheden, of download direct de Deetronix-brochure ‘Duurzaam Verlichten’:

Download de brochure