CE-keurmerk behouden: Zo werkt dat bij ombouwen van verlichting
Keurmerken van zowel bestaande als nieuwe verlichting moeten altijd op orde zijn. Het gebruik en behoud van het CE-keurmerk is in deze context een veelgenoemd onderwerp.
Wie bestaande verlichting wil ombouwen (bijvoorbeeld van TL naar LED), moet rekening houden met de eventuele gevolgen voor het behoud van de verplichte CE-markering.
Over het algemeen zal de bestaande CE-markering van verlichting vervallen op het moment dat deze wordt omgebouwd.
TL-buizen met CE-keurmerk zullen hun noodzakelijke waarborg verliezen wanneer deze worden vervangen door een nieuwe, zuinige LED-variant. Hierdoor verliezen producten hun noodzakelijke veiligheidsgarantie, waardoor problemen kunnen ontstaan met inspectie en verzekering.
Door te kiezen voor Deetronix retrofit LED modules kan dit probleem moeiteloos worden voorkomen. Onze LED TL-modules zijn standaard voorzien van alle benodigde keurmerken, waardoor een omgebouwd (LED) TL-armatuur eenvoudig een nieuwe CE-markering kan ontvangen. Bovendien is de keuze voor retrofitten een relatief gemakkelijke en kostenefficiënte ingreep.
Voorkom problemen met de verzekering bij het overstappen naar LED TL-verlichting. D-Lighted staat klaar om partners en klanten te ondersteunen bij het behoud van noodzakelijke keurmerken en veiligheidsverplichtingen.
Vraag vrijblijvend advies aan bij één van onze adviseurs door contact met ons op te nemen:
Wat is het CE-keurmerk?
Het CE-keurmerk is een verplichte certificering voor alle producten binnen de Europese Economische Ruimte (EER), welke aangeeft dat de producent het product heeft geproduceerd volgens Europese richtlijnen op het vlak van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. De CE-markering is verplicht om een product op de Europese (en daarmee ook Nederlandse) markt te mogen verkopen.
De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan geldende Europese wet- en regelgeving. Het hoeft niet zo te zijn dat het product is geproduceerd in Europa zelf, of de landen die bij de EER zijn aangesloten. Het gaat voornamelijk om de verkoop van het product binnen de EER-zone.
Bij (LED) verlichting is het zo dat producenten de mogelijkheid hebben om zelfverklaring toe te passen. De fabrikant geeft hiermee zelf aan dat er wordt voldaan aan alle relevante eisen. Complexe LED armaturen hebben mogelijk een conformiteitsbeoordeling nodig, wat inhoudt dat een derde partij het product zal inspecteren en bekijkt of het product voldoet aan de gestelde eisen.
Waarom een CE-markering belangrijk is
Bij het ombouwen van bestaande verlichting zal in veel gevallen het CE-keurmerk komen te vervallen. Het is echter zeer belangrijk voor bedrijven en organisaties om te garanderen dat de CE-markering altijd aanwezig is op de aanwezige verlichting. Hier zijn een aantal redenen voor:
- Veiligheid: Door aanpassingen aan te brengen aan producten wordt bekabeling mogelijk aangepast en kan de kans op kortsluiting worden vergroot. Het incorrect ombouwen van lichtmodules kan (direct of indirect) zorgen voor oververhitting, elektrische schokken, een vergroot brandgevaar, of bijvoorbeeld het losraken van bepaalde onderdelen in het product.
- Verzekering: Veel verzekeraars zullen niet uitkeren wanneer een calamiteit ontstaat als gevolg van een product dat onjuiste certificering heeft. Bij ombouwen van bestaande verlichting zal de CE-markering in principe komen te vervallen. Hierdoor voldoet het product niet langer aan de geldende veiligheidsnormen.
- Aansprakelijkheid: De afwezigheid van een geldige CE-markering kan ervoor zorgen dat de fabrikant of installateur aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele defecten, schade, of ongevallen als gevolg van het gebruik van een product.
- Inspectie: Wanneer aanwezige (nood)verlichting wordt geïnspecteerd door een derde partij, kan verlichting zonder geldige certificering worden afgekeurd op grond van veiligheidsrisico’s. Deze zal in zo’n situatie moeten worden vervangen voor LED verlichting met CE-markering.
- Conformiteit: Bij ombouwen van bestaande verlichting kunnen functies worden toegevoegd of verwijderd. Hierop kan andere wet- en regelgeving van toepassing zijn. De gemoderniseerde verlichting kan mogelijk in een andere productcategorie vallen. Dit kan de eisen rondom veiligheid mogelijk verscherpen. Controleer altijd of aan deze extra eisen wordt voldaan bij het ombouwen van armaturen.
- Imago: Bedrijven en organisaties die professioneel worden gemanaged maken gebruik van producten van hoge kwaliteit. Wanneer aanwezige verlichting niet aan de eisen voldoet, kan dit zorgen voor imagoschade.
CE-markering behouden bij ombouwen naar LED
Omwille van de bovengenoemde redenen is het van cruciaal belang dat een geldig CE-keurmerk op elk mogelijk moment wordt behouden. In de context van het ombouwen van bestaande (LED) TL-buizen naar nieuwe LED TL-verlichting zijn er in principe twee manieren om dit te garanderen.
Allereerst kan het behoud van de CE-markering worden gegarandeerd door gebruik te maken van een proces genaamd ‘retrofitten’. Hierbij wordt een lichtmodule aangepast of vervangen door een nieuw onderdeel, zonder dat de verlichting in zijn geheel wordt vervangen. De nieuwe retrofit modules en armaturen zijn hierbij al voorzien van een nieuwe CE-markering, zoals bij onze eigen Deetronix LED retrofit modules.
Een andere optie is om direct een nieuwe CE-markering aan te brengen aan het omgebouwde product. Dit is de beste keuze wanneer de aanpassingen aan de bestaande verlichting ingrijpender zijn. Het ombouwen zorgt er in deze situatie voor dat de originele technische documentatie niet langer geldig is. Dit proces zorgt voor zekerheid en een extra controle, maar is over het algemeen kostbaar en tijdrovend.
Certificering goed regelen met Deetronix
In de meeste gevallen is de keuze voor LED retrofit modules de meest kostenefficiënte en snelle manier om bestaande lichtmodules te moderniseren. Naast het behouden van het CE-keurmerk zijn ook andere soorten certificering van belang.
Door te kiezen voor de Deetronix productlijn, zullen lichtmodules altijd voorzien zijn van onder meer de volgende relevante keurmerken en testprotocollen:
- CE: Geeft aan dat een product voldoet aan de Europese wetgeving en veilig is voor gebruik binnen de Europese Economische Ruimte (EER).
- RoHS: Geeft aan dat een elektronisch apparaat (zoals verlichting) voldoet aan de Europese richtlijn rondom de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die in het product zijn verwerkt. Het zogenoemde ‘Restriction of Hazardous Substances’ keurmerk stelt onder meer dat lood, kwik, cadmium en andere mogelijk giftige stoffen niet verwerkt zijn in het product.
- TÜV: Te verdelen in TÜV EMC en TÜV LVD. Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) houdt in dat een product geen storende elektromagnetische straling uitzendt en ongevoelig is voor soortgelijke straling van andere producten in de omgeving. LVD refereert aan de Laagspanningsrichtlijn, welke eisen stelt rondom isolatie, oververhitting en bescherming tegen elektrische schokken. LVD gaat specifiek over elektrische apparaten tussen de 50 en 1000 volt.
- CB: Soortgelijke functie als de CE-markering. Het Certification Body (CB) schema is een keurmerk dat veiligheid en betrouwbaarheid van het product garandeert voor meerdere internationale markten.
- ENEC: Geeft aan dat een product voldoet aan relevante Europese normen. Er wordt onder meer getest op veiligheid, prestaties en kwaliteit van het product. Tests voor deze certificering worden onafhankelijk uitgevoerd door een testinstituut dat is geaccrediteerd door de Europese Certificeringsorganisatie (ECB).
- TM21: Testprotocol specifiek ontworpen voor de levensverwachting van LED modules, uitgevoerd door een onafhankelijk instituut. De L90B10 (&L80B50) van Deetronix modulaire lijnverlichting is bijvoorbeeld vastgesteld op >54.000 branduren (een uitmuntende score).
- LM79 & LM80: Testprotocollen specifiek ontworpen om de prestaties en levensduur van LED producten te meten. Denk onder meer aan belangrijke productaspecten als helderheid, kleurweergave, of voltage. Deze worden bepaald voor zowel de initiële prestaties (LM79) als de lichtdegradatie van het product over de tijd (LM80).
Keurmerken op orde met Deetronix LED modules
Ondernemers en organisaties die hun keurmerken volledig op orde willen hebben, kunnen bij D-Lighted advies inwinnen over de mogelijkheden rondom het moderniseren van bestaande verlichting. Onze Deetronix productlijn is specifiek ontwikkeld om het overstappen op LED zo probleemloos mogelijk te laten verlopen, zonder verlies van certificering.
Vraag vandaag nog naar de mogelijkheden door vrijblijvend contact op te nemen met één van onze adviseurs. Download voor meer informatie over de Deetronix productlijn de brochure ‘Duurzaam Verlichten’, welke via de onderstaande link te downloaden is: