Noodverlichting vervangen: Hierop moet gelet worden
Het vervangen van bestaande noodverlichting is een klus die het beste aan een expert overgelaten kan worden. Belangrijk hierbij is dat de installatie van nieuwe, moderne LED noodverlichting altijd volgens bestaande wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. Ook de wensen van de verzekering mogen hierbij niet uit het oog worden verloren.
Wanneer oude noodverlichting aan vervanging toe is, moet altijd een erkende elektricien worden ingeschakeld om nieuwe LED noodverlichting armaturen te installeren. Hierbij moet bestaande wetgeving worden gevolgd. Relevant zijn o.a. het Bouwbesluit, de NEN-EN 50172 norm betreffende de eisen aan noodverlichtingssystemen en de NEN 1010 norm rondom voorschriften voor elektrische installaties.
Functies als de autonomietijd, verlichtingssterkte, kleurtemperatuur, maar ook correcte plaatsing van noodverlichting zijn hierbij relevant. In onze Deetronix productlijn houden wij hier standaard rekening mee, wat wel zo gemakkelijk is voor de gebruiker.
De nooduitvoeringen van Deetronix armaturen worden bovendien voorzien van een handige zelftest functie. Dit maakt het mogelijk om het verplichte jaarlijkse onderhoud gemakkelijk zelf uit te voeren.
Wanneer moet noodverlichting worden vervangen?
Hoewel er geen specifieke wet- en regelgeving bestaat die stelt hoe vaak noodverlichting moet worden vervangen, zal de levensduur van de accu er in de meeste situaties voor zorgen dat (onderdelen van) de aanwezige noodverlichting elke 4 jaar preventief moet worden vervangen.
Over het algemeen zal een accu van noodverlichting na 4 jaar nog wel functioneren. Maar de fabrikant kan niet meer garanderen dat er voldoende lichtopbrengst is wanneer het lichtsysteem overschakelt op de ‘autonome functie’ (dit is een situatie waarin het stroomnet uitvalt).
Ook bij defecten is het wettelijk verplicht om noodverlichting te vernieuwen. Meestal gaat het hierbij om losse onderdelen, maar het kan ook voorkomen dat testresultaten bij een inspectie niet langer overeen komen met de eisen die worden gesteld door de overheid of de verzekeraar.
Bij het voorkomen van een calamiteit moet de aanwezige noodverlichting altijd worden vervangen. Dit kan bijvoorbeeld brand zijn, maar ook langdurige stroomuitval kan ervoor zorgen dat de geïnstalleerde accu’s van LED noodverlichting moeten worden vervangen.
Periodieke controle noodverlichting is verplicht
De hoge veiligheidsstandaard van noodverlichting zien we ook terug in de verplichte periodieke controle van deze verlichting. Periodiek onderhoud en inspectie van geïnstalleerde armaturen en hun onderdelen zijn onderhevig aan strenge eisen. Het is aan de eigenaar van het pand om deze eisen op te volgen, deze is altijd de eindverantwoordelijke.
Jaarlijks moeten alle onderdelen van de noodverlichting (samen met het noodplan voor calamiteiten) worden gecontroleerd en geanalyseerd. Dit is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook voor de verzekering een belangrijke eis. Daarbij geven controles de aanwezige werknemers ook extra zekerheid, een garantie voor een veilige werkomgeving.
Waaruit bestaat het onderhoud voor noodverlichting?
Volgens bestaande wet- en regelgeving moet noodverlichting jaarlijks worden voorzien van onderhoud. Dit periodieke onderhoud bestaat onder meer uit de volgende belangrijke aspecten:
- Visuele inspectie: Eventuele aanwezigheid van schade, controle van de mate van helderheid tijdens een eventuele calamiteit, testen van de robuustheid van de installatie. Deze informatie moet zoals beschreven in de NEN-EN 50172 verplicht worden bijgehouden in een logboek.
- Functionele inspectie: Functioneren van de armaturen bij spanningsuitval, controle of de testfunctie correct werkt, meten van de aanwezige verlichtingssterkte en controle of deze binnen de geldende waarden valt, controle of de kleurtemperatuur van de verlichting geschikt is. De norm NEN-EN 50172 beschrijft een gedetailleerde testprocedure om de werking van deze noodverlichting te controleren.
- Controle van de autonomie: Wordt de vereiste autonomietijd van de noodverlichting behaald. Dit is de tijd dat noodverlichting moet blijven branden tijdens een noodsituatie (op batterij, zonder stroomtoevoer). De autonomietijd is gemiddeld genomen één uur, maar deze eis kan per type gebouw verschillend zijn. De autonomietijd kan mogelijk niet worden gehaald door een verouderde accu, omgevingsfactoren (zoals temperatuur), of belasting op de armatuur van andere onderdelen kunnen van negatieve invloed zijn op de accu.
- Adequaat beheer: Er moet een concreet plan aanwezig zijn voor het regelmatig plegen van onderhoud om de periodieke controle van de noodverlichting te kunnen garanderen en beoordelen.
In de NEN 1010-norm wordt hiernaast nog gesproken over de veiligheid van de elektrische installaties. Hoewel een groot deel van deze norm spreekt over het lichtsysteem in zijn geheel, wordt er ook specifiek gesproken over het onderhoud van noodverlichting.
Zo moeten de aansluitingen volgens de geldende voorschriften geïnstalleerd zijn en veilig worden gehouden. Ook moet de noodverlichting beschermd zijn tegen kortsluiting en eventuele overbelasting op het stroomnet.
Bij onderhoud kan ook de reiniging van de noodverlichting relevant zijn. Dit kan de lichtsterkte positief beïnvloeden. Worden er defecten vastgesteld, dan zal een reparatie (of het vervangen van specifieke onderdelen van de verlichting) noodzakelijk zijn.
Budget maken om noodverlichting te vervangen
Wie bestaande of oude noodverlichting wil vervangen door nieuwe, moderne LED noodverlichting moet naast de geldende wet- en regelgeving ook rekening houden met de financiële aspecten die hierbij komen kijken.
Er moet een budget worden gemaakt, waarbij eerst een inventarisatie nodig zal zijn. Er moet een gedetailleerd overzicht worden gemaakt van alle reeds geïnstalleerde noodverlichtingsarmaturen die moet worden vervangen. Documenteer het type verlichting, de locatie in de binnenruimte, maar ook relevante technische gegevens.
Vervolgens moet er gekeken worden naar de kosten van het vervangen. Dit gaat verder dan het maken van een budget voor de vervangende armaturen. Relevante kostenposten zullen over het algemeen in één van de volgende vier categorieën vallen:
- Aanschafkosten: De onderdelen die moeten worden aangeschaft om de noodverlichting te vervangen. Selecteer in overleg met de lichtexpert de juiste armaturen, maak samen een lichtplan voor plaatsing en neem dit als basis voor de benodigde inkoop.
- Installatiekosten: Alle kosten die te maken hebben met het verwijderen van de oude noodverlichting en het vervangen door nieuwe, moderne noodverlichting. Denk aan arbeidskosten, voorrijkosten en eventuele andere bijkomende kostenposten. Vraag een offerte aan voor details rondom de kosten die hierbij komen kijken.
- Onderhoudskosten: Jaarlijks onderhoud is wettelijk verplicht, hierbij moet de noodverlichting onder meer worden getest. Onder onderhoud valt ook reparatie of schoonmaak van de noodverlichting.
- Onverwachte kosten: Houdt enige reserve aan in het budget voor onvoorziene kosten. Denk bijvoorbeeld aan schade tijdens installatie of onderhoud, of de noodzaak om over te stappen op een andere soort armatuur.
Ontdek de kracht van Deetronix LED modules
De nooduitvoeringen in de Deetronix productlijn zijn ideaal voor zakelijke partijen die willen overstappen op de nieuwste generatie LED noodverlichting. Een lichtexpert geeft graag meer inzicht in de mogelijkheden die wij kunnen bieden op gebied van professionele noodverlichting.
Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs wanneer de noodverlichting aan vervanging toe is. Dit kan door gebruik te maken van de onderstaande link:
Neem contact op